Aantrekkelijk aan Scherpenzeel is bijvoorbeeld dat er een openluchtzwembad is.
Aantrekkelijk aan Scherpenzeel is bijvoorbeeld dat er een openluchtzwembad is. Margreet Hendriks

Scherpenzeel stijgt op ranglijst beste woongemeenten

18 augustus 2020 om 06:41 Wonen

SCHERPENZEEL De gemeente Scherpenzeel klimt omhoog op de ranglijst van beste woongemeenten in Nederland, een jaarlijks onderzoek van Elsevier Weekblad in samenwerking met Bureau Louter. Vorig jaar prijkte het dorp nog op plaats 128, maar stijgt in 2020 naar plek 105; een stijging van maar liefst 23 plaatsen.

De onderzoekers hebben 97 punten binnen de 355 gemeenten in Nederland onder de loep genomen. De scores worden bepaald aan de hand van elf onderdelen. Op twee daarvan krijgt Scherpenzeel de volle vijf sterren, te weten weinig overlast en veiligheid.

MINSTE PUNTEN De minste punten (één ster) scoort het dorp op de thema’s vrijetijdsvoorzieningen en natuurlijke omgeving. Op alle overige onderdelen wordt Scherpenzeel beloond met drie sterren. Die betreffen onderwijs, winkels, zorg, bereikbaarheid, rust & ruimte, aantrekkelijkheid van bebouwing en kenmerken bevolking.

Voor het thema ‘overlast’ zijn feitelijke cijfers over onder meer geregistreerde vernielingen en drugsmisdrijven gebruikt bij het berekenen van de score. Bij ‘veiligheid’ is gekeken naar het aantal aangiften van vermogensdelicten en geweldsmisdrijven, alsmede oordelen van inwoners over angst om te worden beroofd of lastiggevallen. Verkeersveiligheid behoort ook tot dit onderdeel.

WINKELAANBOD Hiervoor zijn oordelen van inwoners over de verkeersveiligheid aangevuld met het feitelijk aantal verkeersdoden en het geregistreerde aantal ziekenhuisgewonden per duizend inwoners.

De nabijheid en verscheidenheid van winkels alsmede de tevredenheid van de inwoners met het winkelaanbod is in Scherpenzeel goed voor drie sterren. Bij de zorg is onder meer gekeken naar de aanwezigheid van huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen per 1000 inwoners en de nabijheid van apotheken en ziekenhuizen. Ook de nabijheid en keuzemogelijkheden van onderwijs, bereikbaarheid via het openbaar vervoer en over de weg worden geclassificeerd met drie sterren.

Voor het onderwerp ‘vrijetijdsvoorzieningen’ bekeken de onderzoekers de nabijheid en variëteit van sportvoorzieningen, musea, theaters, podia, bioscopen, café’s en restaurants. Daar is met de magere één ster in de toekomst nog wel wat winst te behalen, net als bij de recreatiemogelijkheden en de beleving van het landschap in het thema ‘natuurlijke omgeving’. Gemiddeld krijgt Scherpenzeel als woongemeente vier sterren.

IETS BETER In de directe regio doet alleen Woudenberg het op plaats 99 nog ietsje beter. De buurgemeente, vorig jaar nog op plek 106, heeft ook een gemiddelde score van vier sterren, maar vergaart op het gebied van winkels, vrije tijdsvoorzieningen en bereikbaarheid net iets meer punten. Andersom klopt Scherpenzeel de buurgemeente op de thema’s overlast en veiligheid. Renswoude scoort met vijf en vier sterren ook goed op de thema’s overlast en veiligheid, maar op het gebied van winkels en onderwijs weer beduidend minder. Met gemiddeld drie sterren is de plaats ten opzichte van vorig jaar 15 plekjes gezakt op de ranglijst naar 182. Buurgemeente Barneveld, die in 2019 nog op plaats 186 stond heeft de stijgende lijn te pakken is met eveneens een gemiddelde van drie sterren terug te vinden op plaats 167. De buurgemeente scoort op geen enkel thema de volle vijf sterren, maar doet het goed op het thema’s winkels, vrije tijd en natuurlijke omgeving; bij de onderwerpen zorg, overlast en veiligheid doet men het echter weer minder. In het gebied rond Voorthuizen worden binnen de gemeente Barneveld de beste resultaten behaald in het onderzoek; rond De Glind de minst goede.

advertentie
advertentie