Eventuele extra maatregelen tegen corona moeten op schoolniveau, lokaal of regionaal genomen worden, aldus onderwijsminister Arie Slob.
Eventuele extra maatregelen tegen corona moeten op schoolniveau, lokaal of regionaal genomen worden, aldus onderwijsminister Arie Slob. Pixabay

Weer naar school; minister wil nieuwe landelijke schoolsluiting voorkomen

31 augustus 2020 om 07:23 Onderwijs

SCHERPENZEEL/RENSWOUDE (ANP) De zomervakantie is nu echt voorbij. In het midden van het land gaan kinderen maandag weer naar de basisschool en de middelbare school. Vorige week was het schooljaar in de regio Zuid al beginnen, en de week daarvoor in het noorden.

De middelbare scholieren komen voor het eerst sinds maart weer in volle klassen bij elkaar. In juni waren de scholen al wel weer gestart, maar met halve klassen. Vanwege het coronavirus moeten de scholieren en leraren 1,5 meter afstand houden.

Sommige scholen hebben een mondkapjesplicht ingevoerd. Zo moeten de leerlingen van het Bonifatiuscollege in Utrecht een masker over hun mond en neus dragen als ze buiten de lokalen zijn. Op andere scholen moeten leerlingen een mondkap dragen tijdens praktijklessen, omdat het moeilijk is om dan 1,5 meter afstand te bewaren.

SLUITING VOORKOMEN Minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs wil een nieuwe landelijke schoolsluiting door het coronavirus voorkomen. Hij zet in op het plaatselijk of regionaal sluiten van scholen als dat nodig is. Dat zegt Slob in een interview met het AD.

,,Als er op plekken extra maatregelen nodig zijn, dan moet dat op schoolniveau, lokaal of regionaal gebeuren”, aldus de onderwijsminister. ,,De GGD en de veiligheidsregio kunnen dan ingrijpen en een school of meerdere scholen in een plaats, gemeente of regio sluiten. Dus niet dat als er in Amsterdam iets speelt, ook scholen in Groningen dicht moeten.”

GEEN MONDKAPJESPLICHT Sommige scholen kiezen ervoor mondkapjes te verplichten. Slob wijst erop dat ze daartoe de ruimte hebben, maar sluit een landelijke plicht uit. ,,We hebben adviezen gekregen en daaruit blijkt dat mondkapjes niet echt toegevoegde waarde hebben. Dat is dus niet nodig. Wij baseren onze keuzes op het OMT.” Ook hoeven leerlingen onderling geen afstand te houden.

Wat de minister betreft krijgen leraren geen voorrang om een coronatest te ondergaan. ,,De inzet is dat iedereen - leraar, verpleegkundige of supermarktmedewerker - zo snel mogelijk getest kan worden. Daar gaan we op dit moment geen onderscheid in maken.”

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet vrijdag weten wel te kijken hoe het testbeleid verder kan worden uitgebreid, en of er bijvoorbeeld preventief kan worden getest bij groepen die een hoog risico hebben op besmetting of om anderen te besmetten. Maar “dit kan alleen op het moment dat we in Nederland echt voldoende testcapaciteit hiervoor hebben”, tekende hij daarbij aan.

advertentie
advertentie