Frisse(n) blik

22 september 2020 om 10:38 Column

Het college heeft er lang om moeten smeken, maar daar komt ‘ie dan: de frisse(n) blik. Oké, het is niet precies wat het in gedachte had toen het eerder kleine blikjes pepermunt met dit opschrift aan de provincie uitdeelde, maar ze doen het ermee, begrijp ik uit de reactie van wethouder Van Ekeren op het nieuws dat de Gelderse commissaris John Berends een verkenner naar Scherpenzeel stuurt in de persoon van hoogleraar Bestuurskunde Paul Frissen. Hij heeft de opdracht onderzoek te doen naar de verstoorde bestuurlijke en politieke verhoudingen in het kleine opstandige dorpje waar zoveel verzet is tegen een fusie met Barneveld.

De actie van Berends is het antwoord op de vertrouwensbreuk die is ontstaan tussen de drie wethouders en waarnemend burgemeester Harry de Vries. Want in de Scherpenzeelse politiek bestaat volgens de CvK grote verdeeldheid over hoe nu verder. Heel opmerkelijk is dat niet, want die verdeeldheid zal ongetwijfeld naadloos corresponderen met de alom bekende tweespalt tussen oppositie en coalitie over de toekomst van de gemeente. Het is geen geheim dat de oppositiepartijen zich in hun wens voor fusie gesteund weten door deze burgemeester en de zelfstandigheid nastrevende coalitie zich niet senang voelt met een ‘zetbaas’ die naar hun beleving meer de belangen van broodheer Arnhem dient, dan erop uit is rust te brengen in het door de fusiediscussie verscheurde en oververhitte politieke en bestuurlijke klimaat in Scherpenzeel. Het raadsmemo over de vertrouwensbreuk, las in elk geval als prima input voor een script van het tv-programma ‘Wie is de Mol?’.

Maar goed. Frissen gaat kijken of de CvK De Vries nog een rentree kan laten maken en zal een brede analyse maken van alle conflicten en onvrede in de bestuurlijke verhoudingen. Of hij in zijn onderzoek ook de rol van Arnhem meeneemt, is nog even de vraag. Hij zal er denk ik lastig omheen kunnen. De kiem voor de huidige ellende is immers door de provincie gezaaid door een enorme druk te leggen op de toekomstvisie en een haastige keuze voor herindeling, in plaats van samen met het gemeentebestuur rustig alle opties voor een toekomstbestendig Scherpenzeel te verkennen en tegen elkaar af te wegen. Er zijn meer manieren om een gemeente opheffingsrijp maken dan de botte bijl te hanteren. Maar die vragen geduld.

Ik ben in elk geval nieuwsgierig met welke bevindingen Frissen straks gaat komen. En zijn advies over welke weg politiek en bestuurlijk Scherpenzeel (nog) kan bewandelen om uit de bestuurlijke sores te komen. De man is een expert op het gebied van bestuurscrises en wordt door de provincie wel vaker ingehuurd om problemen in beeld te brengen. Zo is hij momenteel ook bezig om een oplossing te vinden voor bestuurlijke strubbelingen in de gemeente Ermelo en stelde hij eerder al het ‘Bokito-gedrag’ van bestuurders aan de kaak in een onderzoek naar misstanden in de gemeenteraad van Arnhem. Hoe hij met zijn frisse(n) blik orde in chaos op de Scherpenzeelse apenrots denkt te gaan brengen, vind ik echt iets om naar uit te kijken. Maar dat hij hier heel wat uit te vlooien heeft is een ding dat zeker is.

Margreet Hendriks

advertentie
advertentie