Chimpansee Kokkie (op archieffoto ter illustratie).
Chimpansee Kokkie (op archieffoto ter illustratie). DierenPark Amersfoort

Twee chimpansees doodgeschoten na ‘menselijke fout’

3 november 2020 om 14:09 Dieren

AMERSFOORT Twee chimpansees zijn dinsdagmorgen 3 november rond 10.30 uur uit hun verblijf ontsnapt in DierenPark Amersfoort. De situatie was snel onder controle en er zijn geen bezoekers of medewerkers gewond geraakt, meldt het dierenpark. Om een verdere escalatie te voorkomen, zijn deze twee mannelijke chimpansees doodgeschoten. ,,Wij betreuren deze gebeurtenis enorm.”

Volgens het dierenpark gaat het om een menselijke fout rondom het sluiten van de verblijven, waardoor er twee apen uit het verblijf wisten te komen. De komende dagen wordt er nader onderzoek gedaan naar de oorzaak. Er zijn in ieder geval geen technische mankementen ontdekt aan het verblijf.

De twee chimpansees zijn vrijwel direct na de ontsnapping door onze dierverzorgers achter de schermen gezien. Vanaf dat moment is het protocol ‘Dier Ontsnapt’ in gang gezet. ,,Dit betekent onder andere dat bezoekers en medewerkers in veiligheid worden gebracht en dat het ontsnapte dier wordt opgespoord. De twee mannelijke chimpansees vertoonden imponerend gedrag, wat voor een gevaarlijke situatie kon zorgen en daarom is er op dat moment de beslissing gemaakt om de chimpansees dood te schieten.”

NIET VERDOOFD Veel mensen vroegen zich af waarom de dieren zijn doodgeschoten en niet verdoofd. ,,Een verdoving is uiteraard voorbereid, maar het duurt ongeveer 10 minuten tot een kwartier voordat het effect van een verdoving merkbaar is bij een chimpansee”, legt het Dierenpark uit. ,,Chimpansees bewegen zich erg snel voort en zouden zich daarom binnen dat tijdsbestek binnen, maar ook buiten het park kunnen verplaatsen. Binnen deze tien minuten tot kwartier had zich een ramp kunnen voltrekken en daarom was het niet verantwoord om te gaan verdoven.”

,,Het is een zwarte dag voor DierenPark Amersfoort. Wij betreuren deze situatie dan ook enorm. De twee chimpansees, Mike en Karibuna, maken al zeer lange tijd deel uit van de chimpanseegroep in ons park.” Voor medewerkers en bezoekers biedt Dierenpark Amersfoort slachtofferhulp aan. ,,Wij vragen bezoekers die op het moment van de gebeurtenis in ons park waren zich bij ons te melden, wij komen graag met hen in contact.”

Lees hier een ooggetuigenverslag.

advertentie
advertentie