Afbeelding
Boschzicht, Heerlijk Scherpenzeel
COLMN

Boschzicht

16 november 2020 om 15:38 Column

SCHERPENZEEL Bericht van de Scherpenzeelse krant begin oktober: ‘Boschzicht maakt plaats voor woningen’.

Wat nu? Waar moeten wij als als inwoners van Scherpenzeel nu onze feestjes, vergaderingen en bijeenkomsten houden?

Even terug in de geschiedenis, met dank aan ‘Oud Scherpenzeel’. In 1921 werd hotel pension Boschzicht opgericht door Wout van Oostrum. Op de hoek van de zoals dat destijds heette De Groote Steeg en de Achterstraat. Via zijn dochter kwam de familie Klumpenaar in beeld. Waar dus later Wout en Corrie de scepter zwaaiden en inmiddels Nico en Klazien.

Boschzicht werd de sociëteit genoemd, wat in de volksmond de naam van ‘soos’ kreeg.

Waar het ooit begon voor de schiet- en toneelvereniging en voor de mondharmonica- en accordeonverenigingen is het daarna uitgegroeid tot een locatie voor diverse groepen die met bussen naar Boschzicht kwamen om zich te laten verwennen met een heerlijk ouderwets diner met bijbehorend drankje.

Oskadi, de dansavonden voor de jeugd rond 1968, werden door Wout en Corrie overgenomen van wat jongelui die het voorheen in de eierhal organiseerden. Deze feesten zijn er niet zo heel lang meer georganiseerd, omdat een aantal feestgangers ruiten begonnen in te gooien en op straat verder ging met hun gelijk te halen. De politie moest waarschijnlijk voor het eerst handelend optreden in ons dorp.

Later deed Boschzicht dienst voor onder andere Vogeltentoonstellingen van de Nachtegaal, danslessen, oefenruimte ATS, jaarvergaderingen van Set-Up, Oranjevereniging en Oud Scherpenzeel, Ondernemersbijeenkomsten en voorlichtingsbijeenkomsten door de gemeente, verkiezingsavonden, persconferenties, nieuwbouwprojecten, kinderbingo, de jaarlijkse boerenkoolfuif van Scouting Scherpenzeel, jaarlijkse tuinprijsuitreiking en de ‘Sint en Piet middag’ voor de allerkleinsten en zelfs Maarten van Rossem bezocht Boschzicht in 2012.

Heel veel van ons zullen daar wel een of meerdere (bruiloft)feesten meegemaakt hebben. Waar vroeger Wout en Corrie de tafels hadden klaarstaan met een kleedje erop en een glas met sigaretten en sigaren er in. Het podium tegen de muur voor de band. Het halve dorp kwam lopend of met de fiets naar Boschzicht en wist de andere dag zich niet meer alles te herinneren, maar wel altijd dat het gezellig was geweest.

Daar waar Wout en Corrie altijd rondliepen, waren daar ook onder anderen tante Co-tje van de Wetering, Janny Westeneng, Eef van Ruler, Connie Methorst, Gerrie van Setten, Janneke van Dijk en Gert van Omme.

Nadat de Witte Holevoet en de Hertog van Gelre al besloten om te stoppen, is dus Boschzicht de volgende en de laatste. Een stuk cultuur gaat verloren en komt niet terug. Nostalgie.

Wat nu? Kan Kulturhus de Breehoek na de gewenste verbouwingen en aanpassingen deze leegte opvullen?

Gelukkig heb ik nog een feest tegoed bij Nico en Klazien, mits corona geen roet in het eten gooit.

De twaalfde man

advertentie
advertentie