Afbeelding
Provincie Gelderland
Ingezonden

‘Geen behoefte aan Gelderse Trump’

24 november 2020 om 13:00 Opinie Fusie met Barneveld

Ingezonden

SCHERPENZEEL In een digitale vergadering op dinsdag 17 november heeft gedeputeerde J. Markink van de provincie Gelderland de Commissie Bestuur van de gemeente Barneveld bijgepraat over het Arhi-proces (herindeling) Barneveld-Scherpenzeel. Ik heb de opname van de vergadering bekeken en ben geschrokken van uitspraken die de heer Markink daar deed toen het ging over het draagvlak voor een eventuele fusie. Hij verwees naar de in Scherpenzeel gehouden peiling en vertelde over de (keukentafel)gesprekken die de provincie nu voert met inwoners en met groepen in Scherpenzeel en ook in Barneveld dat het ,,beeld dat daar uitkomt toch nog wel wat genuanceerd ligt”. Ook zei hij letterlijk: ,,Waar ik me erg zorgen over maak, is dat er mogelijkerwijs zelfs een situatie is dat die genen die er anders over denken, dat die maar hun mond dichthouden en dat zouden we in een democratie zeker niet moeten hebben. Maar dat beeld komt op. Ik kan niet keihard bewijzen dat het zo is, maar dat beeld wordt door meerdere mensen naar voren gebracht.”

De heer Markink suggereert dus dat er in Scherpenzeel een klimaat is waarin mensen niet vrij hun mening zouden kunnen uiten. Die verdachtmaking vind ik ronduit stuitend. Uit de peiling van onderzoeksbureau Motivaction is gebleken dat bijna 87 procent van de inwoners voor een zelfstandig Scherpenzeel is. Ik begrijp dat dat vervelend is voor de heer Markink. Sinds 2019 wordt er namelijk bij herindelingen nog meer gekeken naar het draagvlak onder de bevolking. Het is duidelijk dat dat draagvlak in Scherpenzeel minimaal is. En wat we in een democratie echt niet moeten hebben, is een bestuurder die geen respect toont voor democratische meerderheden in een gemeenteraad en onder inwoners.

Het lijkt erop dat deze gedeputeerde beseft dat hij een verloren strijd voert en daarom krampachtig probeert de stem van de meerderheid in diskrediet te brengen. Dat is precies wat we president Trump in Amerika momenteel ook zien doen. De heer Markink stelt dat uit gesprekken die hij nu voert een genuanceerd beeld naar voren komt. Wat bedoelt hij daarmee? Dat mensen die hij spreekt verschillend denken over de toekomst van Scherpenzeel? Maar dat blijkt uit de peiling ook. Wellicht bedoelt de heer Markink dat in de keukentafelgesprekken de getalsverhoudingen anders zijn. Maar dat is logisch. Voorstanders van een zelfstandig Scherpenzeel hebben geen vertrouwen in zijn keukentafelgesprekken, omdat de uitkomst bij voorbaat vaststaat. En de minderheid die voor fusie met Barneveld is, ziet in de provincie een bondgenoot en zal meer geneigd zijn om dat in een gesprek kenbaar te maken.

Het gelijk van degenen die het gesprek met de provincie weigeren (waarom wordt dat trouwens in de tussentijdse rapportages van de provincie nergens benoemd?) blijkt overigens heel duidelijk uit de vergadering van 17 november in Barneveld. In die vergadering werd de heer Markink namelijk door raadsleden bevraagd over het verdere verloop van de procedure en in antwoord daarop heeft hij wel bijna tien keer uitgelegd hoe de procedure verdergaat ‘als’ (we weten het natuurlijk nog niet, maar als, als, als) de keuze van de provincie valt op optie 3, fusie van de twee gemeenten. Niet één keer heeft hij geschetst hoe de procedure verder verloopt als de provincie kiest voor optie 1 of 2. Dat zegt genoeg. En als klap op de vuurpijl noemde de heer Markink voor Barneveld als voordeel van fusie ook alvast dat Scherpenzelers dan gaan meebetalen aan het Schaffelaartheater.

Anders dan de heer Markink (zonder bewijzen!) suggereert, kan iedereen in Scherpenzeel vrijuit spreken. Scherpenzelers zijn nuchtere, verstandige mensen. De voorkeur voor zelfstandigheid of fusie is bij de een ook sterker dan bij de ander en de meeste mensen kunnen goed relativeren. Persoonlijk ben ik erg voor zelfstandigheid, maar ik begrijp en respecteer de zorgen van anderen die denken dat dat op termijn niet houdbaar is. Daarom zou wat mij betreft het debat in de gemeenteraad ook best iets minder fel mogen zijn en ik denk dat veel Scherpenzelers dat vinden. Kortom: in Scherpenzeel willen we vooral, ook bij verschil van mening, de eenheid en samenhang in de samenleving bewaren. En we hebben geen behoefte aan een provinciale Donald Trump die hier komt polariseren en probeert verdeeldheid te zaaien. Want dat moeten we in een democratie zeker niet hebben.

Herman van Ginkel
Scherepenzeel

advertentie
advertentie