De toekomst van Scherpenzeel ligt volgens een rapport bij Barneveld.
De toekomst van Scherpenzeel ligt volgens een rapport bij Barneveld. Margreet Hendriks

Elzinga en Frissen zorgen voor twijfel bij provincie

10 december 2020 om 20:30 Politiek Fusie met Barneveld

SCHERPENZEEL De rapporten en conclusies over het dossier Scherpenzeel van twee gerenommeerde bestuurskundigen, prof. Elzinga en prof. Frissen, hebben woensdag tot vragen en debatten geleid in de vergadering van Provinciale Staten. Meerdere statenfracties vroegen zich af of Gedeputeerde Staten er niet beter aan zou doen om de Arhi-procedure per direct stop te zetten. Ton Diepeveen (PVV) diende hiervoor zelfs een motie in.

Het debat over Scherpenzeel werd woensdag toegevoegd aan de vergaderagenda op voorstel van Forum-leider Arjan de Kok. De Kok verwees naar harde conclusies in met name het rapport Frissen dat de provincie debet is aan de bestuurscrisis in Scherpenzeel en opperde het stopzetten van de Arhi-procedure. Ook de fracties van de SP, PVV, 50plus en de Partij voor de Dieren lieten weten de nodige vragen te hebben naar aanleiding van het rapport Frissen. De overige statenfracties lieten weten het nog te vroeg te vinden voor een debat over de aanbevelingen van Frissen omdat het proces van de Arhi-procedure nog loopt. Wachten totdat daarin besluitvorming heeft plaatsgevonden en er dan wat van vinden werd beter gevonden dan, zoals CDA-er Gerhard Bos het betitelde, nu meteen uit de heup te gaan schieten. 

PVV-er Diepeveen was het daarmee niet eens omdat de consequenties van een mogelijk besluit tot herindeling zowel voor Barneveld als Scherpenzeel grote consequenties heeft. Die worden dan namelijk meteen onder preventief financieel toezicht geplaatst van de provincie. ,,In januari kunnen we daarom alweer in een volgend proces zitten’’ waarschuwde Diepeveen die het dossier Scherpenzeel betitelde als een soap met alleen maar verliezers. Hij deelde het standpunt van prof. Elzinga dat er in een door de provincie gestart herindelingstraject geen sprake is van een  werkelijk open overleg. ,,In een open overleg moet je frank en vrij met elkaar kunnen praten zonder de druk van wettelijke termijnen’’ aldus Diepeveen die in dit verband de schijn van vooringenomenheid dan ook niet te vermijden vond. De PVV-er drong erop aan dat GS de conclusies van Frissen ter harte neemt en zich in gaat zetten voor het herstel van vertrouwen en de democratische grondbeginselen. ,,Nu is het Gaaf Gelderland versus de gemeente Scherpenzeel. De grootste is niet altijd de wijste.’’

Luuk van der  Veer (Partij voor de Dieren) wilde weten waarom de provincie in hun persbericht over het verschijnen van het rapport Frissen voor de kop ‘burgemeester verdient excuses’ hadden gekozen. ,,Ik vind het nogal opvallend dat het bericht vooral de fractievoorzitters in Scherpenzeel aanspreekt, want in het rapport wordt geconcludeerd dat eigenlijk alle spelers in het dossier Scherpenzeel de fout in zijn gegaan. Dit lijkt een afleidingsmanoeuvre om het bestuur uit de wind te houden’’ aldus Van der Veer, verwijzend naar de noten die door Frissen worden gekraakt over de rol van GS en de Commissaris van de Koning in deze kwestie. Dat werd door gedeputeerde Jan Markink met stelligheid ontkent. ,,Wij gaan niet over de koppen in de media en framing is ons vreemd’’ liet hij weten. 

Leendert Lodder (50Plus) zag de ontstane problemen in Scherpenzeel rond de burgemeester ook vooral in het licht van actie-reactie. ,,Als je iemand op zijn tenen gaat staan, duwt hij vanzelf wel terug.’’ Lodder was van mening dat GS er goed aan zou doen om de Arhi-procedure te stoppen. ,,Als je bestemming Maastricht is en je ziet onderweg alleen maar bordjes Groningen dan keer je onmiddellijk om. Dan rij je niet eerst naar Groningen om daar te keren.’’

Forum en PVV uitten ook zorgen over het participatieproces van de provincie en met name het Kieskompas waarmee informatie moet worden opgehaald bij de inwoners van Scherpenzeel en Barneveld om het draagvlak voor de verschillende toekomstvarianten te duiden. ,,Er staan vragen in waarvan je denkt waar gaat dit over?’’ constateerde PVV-er Diepeveen. ,,Wie bedenkt dat?’’ Gedeputeerde Markink legde uit dat de vragen die zijn opgesteld door Kieskompas in relatie moeten worden gezien tot de informatie die tot nu toe is opgehaald uit de themabijeenkomsten en keukentafelgesprekken. Hij zei te vertrouwen op de deskundigheid van Kieskompas om hieruit een goed beeld tevoorschijn te halen. Over de deelname aan Kieskompas kon Markink verder nog meedelen dat dit is ingevuld door 355 mensen in Scherpenzeel en 475 in Barneveld. ,,Prachtig verhaal maar niet de gewenste antwoorden´´ oordeelde Diepeveen. ,,In twee gemeenten met opgeteld zo´n 65.000 inwoners hebben we dus ongeveer 800 tikjes. Oftewel een respons van circa 1,6 procent´´ rekende Diepeveen voor, die steeds meer zorgen begon te krijgen over de zorgvuldigheid van het proces en een motie indiende afvroeg hoe de provincie dit wil kwalificeren als een zorgvuldig proces met voldoende kwantiteit om het draagvlak te duiden. Die zorgen deelde Jan Markink niet. Hij zei vertrouwen te hebben in de kwaliteit van Kieskompas en beloofde dat te zijner tijd ook uitleg zal volgen hoe de reacties op Kieskompas zijn gewaardeerd en gewogen.

Voor PVV-er Diepeveen was de uitleg niet voldoende. Zijn motie, waarin GS werd opgeroepen om de Arhi-procedure met onmiddellijke ingang stop te zetten, haalde het echter niet.

advertentie
advertentie