Gemeenten willen samen op weg

5 juli 2011 om 00:00 Voorpagina

Nu Renswoude de voorkeur geeft aan intensieve samenwerking met Veenendaal, lijkten de gemeenten Woudenberg en Scherpenzeel de blik te richten op Leusden. In het kader van de bezuinigingen hebben de drie gemeenten gekeken naar manieren om de eigen bedrijfsvoering efficiënter te maken. Alledrie hebben ze een nieuw personeelsinformatie-salarissysteem nodig. Een gezamenlijk systeem is voordeliger en minder kwetsbaar. Ook kan de continuïteit beter worden gewaarborgd en wordt de efficiency vergroot omdat er eenvoudig voor elkaar kan worden ingevallen bij afwezigheid of bij werkpieken. De gemeentelijke ondernemingsraden moeten nog instemmen met de aanschaf van een gezamenlijk personeelsinformatie-salarissysteem die met ingang van 1 januari 2012 moet ingaan. De samenwerking geldt voor vier jaar.

Onderzoek naar samenwerking op gebied P&O SCHERPENZEEL - Het afketsen van de herindeling tussen Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg (RSW) ligt nog vers in het geheugen, maar voorzichtig denken de gemeente Woudenberg, Scherpenzeel en Leusden alweer na over regionale samenwerking. Een eerste stap is dat dat deze drie gemeenten met ingang van 1 januari 2012 gezamenlijk een personeelsinformatie-salarissysteem willen aanschaffen. Ook wordt ‘afgetast’ of de afdelingen Personeel en Organisatie van de drie gemeenten kunnen samenwerken.

door John Spijkerman

Met behoud eigen cultuur

Tijdens de gesprekken over de gezamenlijke aanschaf van een personeelsinformatiesysteem, ontstond er het idee dat er in ‘breder verband voordeel te behalen is uit samenwerking tussen de P&O afdelingen van de drie gemeenten’. Het gaat daarbij om samenwerking op zowel operationeel, tactisch als strategisch niveau. De gemeenten hopen dat samenwerking de kans biedt om ‘de krachten te bundelen’. Behoud van de eigen identiteit en cultuur van de gemeenten staat daarbij voorop. Woudenberg, Scherpenzeel en Leusden hebben inmiddels een projectplan opgesteld met de titel ‘Samen op weg naar een vitale toekomst’. Onderdeel van dat plan is ‘het op projectbasis aftasten van de samenwerkingsmogelijkheden tussen Woudenberg, Scherpenzeel en Leusden’. De duur van dit project is anderhalf jaar en loopt van 1 september 2011 tot 1 maart 2013. Bij de evaluatie van het project kan worden besloten het project te beëindigen of voor te zetten.

Als de plannen concreet worden, kan ook worden gekeken of de samenwerking gevolgen met zich meebrengt voor het personeel. In de aftastende projectfase is dit in ieder geval niet aan de orde. Dit omdat alle medewerkers in dienst zijn en blijven van de eigen gemeentelijke organisatie.

Het projectplan ‘Samen op weg naar een vitale toekomst’ moet nog worden besproken in de ondernemingsraden van de drie gemeenten.

advertentie
advertentie