‘Wij twijfelen niet aan ons beleid’

12 juli 2011 om 00:00 Nieuws

,,Op 25 januari zijn we als nieuw college begonnen. Eén van de taken was om de financiën op orde te brengen. We dachten toen dat er snel een eind zou komen aan de zelfstandigheid van Scherpenzeel. We wilden de zaken in orde hebben voor de fusie.” Het college moet jaarlijks een begroting opstellen. Voordat het zover is, wordt een kadernota opgesteld. Hierin legt het college de plannen voor om tot een begroting te komen. Hierin staat bijvoorbeeld of er moet worden bezuinigd en zo ja op welke terreinen. Deze kadernota wordt voorgelegd aan de gemeenteraad die hierover moet beslissen. Op basis van de kadernota wordt vervolgens de begroting opgesteld. ,,De kadernota moest een duurzaam beleid garanderen tot de herindeling. Die nota werd goedgekeurd door de raad. Nadat de herindeling werd afgeblazen, kwamen we voor een nieuwe situatie te staan. Omdat we nu zeker nog een aantal jaren een zelfstandige gemeente zullen zijn, moeten we het spul op orde hebben. Door bezuinigingen van de regering, krijgen we minder geld uit Den Haag. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een duurzame begroting”, gaat Vreeswijk verder.

Wethouder benieuwd naar uitkomst enquête SCHERPENZEEL - ,,Het college twijfelt helemaal niet aan zijn beleid, maar we hebben in het coalitieprogramma afgesproken dat we de burgers meer gaan betrekken bij onze besluiten”, aldus wethouder Henk Vreeswijk (financiën) naar aanleiding van de enquete die in Scherpenzeel wordt gehouden over de bezuinigingen.

door Christine Schut

,,We zijn gaan rekenen en kwamen op een jaarlijks tekort van 700.000 euro. Dat kan je uit de algemene reserves aanvullen, maar dat vonden we niet wenselijk. We zijn toen gaan kijken waar we geld konden besparen. Hoe andere gemeenten zaken regelen. Zoals de exploitatie van het zwembad. Uit het onderzoek is gebleken dat Scherpenzeel aan een aantal zaken in verhouding veel geld uitgeeft. Het college heeft voor een aantal keuzes gestaan. Bijvoorbeeld het sluiten van het zwembad of niet. Het bad kost ons 40.000 euro per jaar. Dat is veel geld, maar heel weinig voor een zwembad. Er wordt veel gebruik van gemaakt en het levert dus veel op voor de burgers. Maar misschien willen de burgers het wel sluiten, dat horen we dan graag. We hebben een aantal stellingen gemaakt, daar mogen burgers op reageren. De stellingen zijn richtinggevend, er worden geen concrete bedragen genoemd. Er staan tien stellingen op de kaart, maar mensen mogen ook zelf een idee invullen. Misschien zit het gouden bezuinigingsidee erbij. In september zullen we de kadernota aanbieden aan de raad, inclusief de uitkomsten van het referendum onder de Scherpenzeelse bevolking. Het woord is dan aan de raad. In de kadernota die wij nu hebben opgesteld, blijven de huidige voorzieningen in stand. Wel wordt hier en daar gekort, maar er wordt niets opgeheven.”

Op de vraag hoe het college de 700.000 euro gaat bezuinigen, is Vreeswijk duidelijk: ,,Er komt, als het aan het college ligt, geen ozb-verhoging in Scherpenzeel. Wel komt er een kleine stijging van de rioolrechten. Het aantal ambtenaren wordt kleiner, overigens zonder gedwongen ontslagen. We gaan efficiënter werken en bijvoorbeeld de groenvoorziening wordt eenvoudiger ingericht. En de gemeentelijke afdelingen wordt opgedragen zich aan hun begroting te houden. Plus dat er posten op de begroting stonden die in de praktijk nooit werden gebruikt, die hebben we nu van de begroting gehaald. Onder andere zo zijn we aan 700.000 euro gekomen. De kadernota 2012-2015 is nu sluitend. Wel zullen we in 2012 nog een kleine greep in de algemene reserves moeten doen. Het gaat om 1,5 á 2 ton voor het verbeteren van de verkeersveiligheid met het oog op de toekomst.”

,,Ik weet niet of dit gedaan was als de fusie wel was doorgegaan, dat durf ik niet te zeggen. Ook dan hadden we wel tekorten gehad. Nu is gekozen voor duurzaamheid, wij vonden een slag als deze nodig”, besluit Vreeswijk zijn betoog.

advertentie
advertentie