Hoogste score ooit bij Unitas

22 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Voorafgaand aan het interview ligt het scoreformulier van Van Soest op de tafel. “Daar kan ik heel lang naar kijken”, glimlacht hij. De score van Pieter van Soest is knap. 353 punten is namelijk drie punten van de magische score van 356 punten af. De combinatie heeft zodoende een redelijke kans om deel te mogen nemen aan het Nederlands Kampioenschap, waar gestreden wordt tussen de tien beste combinaties van Nederland die dit jaar de keuring Object Bewakingshond met succes hebben afgerond. “Als ik één punt extra had behaald, had ik een meer dan redelijke kans op het NK. Maar dit is ook echt super”, vertelt Pieter van Soest, die in het dagelijks leven waarnemend trainer is van de hondensectie Luchtmacht in Soesterberg. Van Soest woont in Huizen en reist voor de trainingen in Scherpenzeel elke keer heen en weer.

Certificaat voor Pieter van Soest en hond Falco SCHERPENZEEL - Pieter van Soest heeft zich met zijn politiehond Falco op positieve wijze onderscheiden. De combinatie scoorde bij de keuring voor Object Bewakingshond 353 punten. Een lid van politiehondenvereniging Unitas behaalde nog nooit zoveel punten bij deze keuring. Mogelijk leidt deze prestatie tot deelname aan het NK.

door Edward Doelman

Via Bert van Manen kwam hij in aanraking met Unitas. Hij werd benaderd om pakwerk te doen bij de Scherpenzeelse vereniging. Daar ging hij op in, terwijl hij ook aan de slag ging met Falco. “Deze vereniging heeft alles in huis. De kennis, keurmeesters en de ideale locatie. Ik voel me hier lekker.” Vanwege de verre afstand is hij wel eens benaderd om zich aan te sluiten bij een politiehondenvereniging dichter in de buurt van Huizen. “Geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt”, is hij duidelijk. Maar binnen enkele jaren zal dat echter zeker gebeuren. De basis in Soesterberg gaat sluiten en dan zal de 41-jarige hondengeleider uit Huizen werkzaam worden bij de vliegbasis Gilze-Rijen. Heen en weer reizen wordt dan onmogelijk.

Degelijk

Komende maanden zal Pieter van Soest met Falco ook meedoen aan de keuringen voor Politiehond 1 en 2. Wanneer ook deze certificaten behaald worden, heeft het duo dus drie mijlpalen binnen een jaar bereikt. Dat is vrij uniek binnen de hondensport. Falco is een 3,5 jaar oude kruising Mechelse herder, die alle onderdelen van de sport beheerst. “Hij is zeker geen spectaculaire hond, waar mensen met veel bewondering naar kijken. Eerder degelijk”, aldus Van Soest. Hij ziet het als zijn taak om Falco optimaal te laten presteren. Van Soest probeert als het ware in de kop van zijn hond te kijken. Dat sorteert effect, ook dankzij zijn jarenlange ervaring met honden. “Ik ben verliefd op Falco en hij op mij”, luidt de verklaring van het succes.

advertentie
advertentie