Jeugd brengt musical op de planken

29 mei 2007 om 00:00 Nieuws

De musical is geschreven door Teus Valkenburg, hij maakte liedjes op bestaande melodieën. Ook nam hij de regie voor zijn rekening. Zijn echtgenote Arda assisteerde overal bij; zij verzorgde de grime en maakte enkele van de kledingstukken.

Verhaal rond de markt in Scherpenzeel SCHERPENZEEL - Maandenlang trokken 13 jongeren op de dinsdagavond naar het woonhuis Van Arda en Teus Valkenburg. Daar in de repetitieruimte kregen zij een uur les in toneelspelen. Zaterdag 19 mei lieten zij zien wat ze geleerd hadden met een uitvoering van de musical “Markt in Scherpenzeel”.

door Lies Waterlander

Het verhaal speelt zich af op de Scherpenzeelse weekmarkt. Op het toneel marktkramen waarachter visboerin mevrouw de Graaf – Fieret (Iris Koster). Job Boom, de klompenboer (Rik Sluimer), Bakker van Bengelenhoven (Emiel Geerdes) en groenteboer Pietje Pisang (Sanne Versteeg). Agent Bof (Denise Schreuder) is graag van alle nieuwtjes op de hoogte. Nu vertelt hij dat de burgemeester (Femke Hidding) deze ochtend de markt zal bezoeken. Een matroos (Anne van der Veer)) koopt een harinkje en laat die “zwemmen” in café de Prins. Later verschijnt hij, inmiddels goed aangeschoten, terug op de markt. Hij wordt achternagezeten door Brigit van De Prins (Malou Koster) want hij moet nog afrekenen. Yvonne (Savana ter Burg) en Marleen (Esmee ten Hove) laten hun stadse vriendin Catootje (Simone Versteeg) kennismaken met Scherpenzeel, de markt en vooral het Scherpenzeels dialect. Evelien (Melanie van Voorthuizen) een echte boerendochter, dus spreekt zij dialect, doet boodschappen op de markt. Tussendoor verschijnt brutaaltje Sieneke (Yvette Harthoorn) regelmatig op het toneel. De burgemeester heeft als verrassing dat de gemeente iets voor de jeugd wil organiseren. De jeugd kiest voor een zang- en gedichtenfestival.

Festival

In de tweede helft van deze voorstelling leven alle artiesten zich uit bij dit festival. DJ Henky, (een dubbelrol van Anne van der Veer) kondigt de nummers aan. De tieners tonen nu weer heel andere talenten. Er worden leuke gedichten voorgedragen, playback nummers gedaan en indruk maakte het ‘jumpen’, door Emiel Geerdes. In afwachting van het rapport van de jury zingen alle deelnemers het bekende lied: ‘Ik ben met Catootje naar de botermarkt geweest’.

Voor het publiek was het leuk dat de zangers even de slappelach kregen toen iemand zich vergiste in de tekst. Uiteindelijk bleek dat de jury aan alle deelnemers aan het song- en gedichtenfestival evenveel punten had toegekend.

Teus Valkenburg was enthousiast over de uitvoering. ,,We gaan door met jeugdtoneel”, liet hij weten. Arda sloot zich bij zijn woorden aan: ,,Rik speelde klompenmaker Job Boom. Hij wist niets van ons Scherpenzeel’s dialect, dat hebben wij hem geleerd. De spelers hadden echt iets voor elkaar over, er is een clubje ontstaan. Nu het erop zit zijn de jongens en meisjes opgelucht en uitgelaten. Maar ze vragen zich ook af wat ze nu moeten doen op de dinsdagavond. Teus en ik vonden het erg leuk, we gaan gewoon door.”

advertentie
advertentie