Geen gedwongen voetbalfusie

29 mei 2007 om 00:00 Nieuws

,,Ik zie zo’n fusie niet zitten’’, verklaarde wethouder Jan van Kampen. ,,Het heeft ook geen meerwaarde’’, voegde hij er aan toe. ,,Het maakt niets uit of we één of twee voetbalclubs hebben. Het aantal voetballers blijft hetzelfde.’’

Van Kampen: ,,Het heeft geen meerwaarde” SCHERPENZEEL – Is het niet verstandig als Valleivogels en vv Scherpenzeel een fusie aangaan? Deze vraag speelde een rol in de gemeenteraad tijdens het debat over de renovatie van sportpark De Bree. De VVD en de SGP vonden zo’n samensmelting wel een goed idee. De andere fracties voelden er niets voor de clubs onder druk te zetten.

Ad van Dijk van de VVD wierp het punt op. ,,We geven als gemeente veel geld aan de voetbalclubs voor uitbreiding van het aantal velden en kunstgrasvelden. Ik vind dat we best eisen aan de donatie van de subsidie mogen stellen.’’

De gemeenteraad vroeg eerder aan Van Kampen of hij wilde onderzoeken of de clubs niet wilden samengaan. Met name Valleivogels bleek een tegenstander van een fusie. De clubs zijn te verschillend om een fusie kans van slagen te geven.

,,Teleurstellend’’, vond Johan Mulder namens de SGP. In de toekomst zullen de clubs samen moeten werken om tot een rechtvaardige verdeling van de kleedkamers en de velden te komen. Voor een gefuseerde vereniging zou dat proces soepeler kunnen verlopen.

Van Kampen gaf aan dat het hem niet uitmaakte op welke manier de clubs tot overeenstemming kwamen over de verdeling, als het maar eerlijk gebeurde en de gemeente zich er niet mee hoefde te bemoeien. Beide clubs wilden wel overleggen, dus Van Kampen meende dat het wel goed zou komen. ,,Ze kunnen wat mij betreft kiezen voor een soort sportkoepel of een andere vorm van overleg. Dat maakt mij niet uit, zolang de verdeling er maar komt.’’

De overige drie fracties vonden het een slecht idee de beide voetbalclubs onder druk te zetten om samen te gaan. ,,Ze hebben een eigen identiteit. Als ze beiden op hun manier het hoofd boven water kunnen houden, moeten wij ons er niet mee bemoeien’’, meende Gerda van der Linden.

Ook het CDA vond dat Valleivogels het recht had een eigen club te blijven. Belangrijk vond die fractie dat beide clubs zorgden voor een goede verdeling van de velden en de kleedkamers. Een gedwongen fusie leek de grootste fractie in de raad geen goed idee.

,,We moeten ons er niet mee bemoeien’’, vond ook Tonnis van Dijk. ,,De clubs weten wat ze willen. Die vrijheid hebben ze.’’ De meerderheid meende dat de nieuwe club nooit een geheel zou gaan vormen. De nieuwe voetbalclub zou altijd met bloedgroepen geconfronteerd blijven. Hierdoor zou er geen hechte eenheid ontstaan. ,,Bovendien willen ze beiden hun eigen kantine-inkomsten houden. Het is beter de zaken te laten zoals ze nu zijn’’, vond de meerderheid van de gemeenteraad.

advertentie
advertentie