Geven en nemen

16 juli 2007 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE - ,,Het is geven en nemen, zo is het toch?'' Voor Bertha van de Weerd-Van Wagensveld (86) is het geheim van een 65-jarig huwelijk eenvoudig. Ze vierde zaterdag met haar man Jan van de Weerd (85) het diamanten jubileum. Nu sinds een jaar woonachtig in Renswoude, maar vanaf de trouwerij altijd Edenaren. Van de Weerd is vooral bekend als de man met de paarden voor zijn koetsen en wagens.

Bertha werd geboren in Bennekom en groeide daar op. Ze was gezinshulp, bejaardenhulp, kraamverzorgster en schonk bovendien koffie tijdens begrafenissen. Toen ze op 21-jarige leeftijd trouwde, verhuisde ze naar Ede.

Jan werd geboren in de Doesburgerbuurt in een klein huisje, één van de zeven jongens, waar je nog sliep in een bedstee. ,,Het was vroeger wel een gezellige tijd'', vindt hij. Zijn vader Rik had een stalhouderij. ,,Alles deden we met paarden. We vervoerden kolen en brachten stro naar Brombeek voor de bedden van militairen. In Utrecht haalden we lijken op. Toen ik dat voor het eerst deed kreeg ik de bibbers over mijn rug. Later wen je daar aan. Je wordt er hard in, het moest gebeuren.''

advertentie
advertentie