Boek over de Eem

5 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - Er loopt geen weg langs deze rivier van achttien kilometer, die op veel plaatsen verborgen ligt in het Utrechtse landschap. Reden voor twee roeiers uit Amersfoort om deze mysterieuze rivier te verkennen: de Eem. Het resultaat is een boek en een DVD die met financiële steun van de provincie Utrecht - beheerder van de Eem - mogelijk is gemaakt. Het Vallekanaal mondt uit op de Eem.

"De Eem, verborgen rivier" is geschreven door marktonderzoeker Koos Temorshuizen en wetenschapsjournalist Jos Wassink. De nieuwe uitgave volgt de Eem vanaf de samenvloeiingen uit de Gelderse Vallei tot de monding in het Eemmeer. Het verhaal wordt verteld aan de hand van portretten van twintig personages. Van rattenvanger tot boer en van brugwachter tot schaapsherder. Ook Wim Jollie, beheerder van de Eem namens de provincie Utrecht, komt aan het woord. "Het aardige van de Eem", vertelt Wim, "is dat -ie voor alles moet dienen. Voor de beroepsvaart, er is pleziervaart, je moet erop kunnen kanoën, erin kunnen zwemmen, er vlotten kunnen bouwen, het is een natuurgebied en er steken kikkers over. Het is niet eens zo lang maar heeft wel vele doelen."

De begeleidende beelden op de DVD voeren de kijker mee vanaf de Koppelpoort in Amersfoort tot het Raboes. Ruim vijftig jaar geleden is de Eem ook gefilmd, ook deze historische opnamen zijn opgenomen in de DVD.

Dankzij subsidie van de provincie Utrecht en het Waterschap Vallei en Eem kon de prijs van dit boek en de DVD opmerkelijk laag gehouden worden: €22,-. Uitgever is Koninklijke BDU te Barneveld. ISBN 90-87880-030. De uitgave kan via internet besteld worden: http://boek.de-eem.nl U kunt ook een bestelling plaatsen bij de provincie Utrecht. Contactpersoon is Marleen Karssen, tel. 030- 258 2228 (telefonisch bereikbaar op werkdagen tot 12 uur), e-mail verkoop@provincie-utrecht.nl

advertentie
advertentie