Roos symbool

6 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - Stichting Floron en het natuurtijdschrift Grasduinen organiseerden dit voorjaar de verkiezing De populairste wilde bloem per provincie. Doel van deze verkiezing was om voor de twaalf provincies van Nederland twaalf planten te kiezen die een icoon of een symbool zijn voor de betreffende provincie. Dat is gelukt. De Gelderse roos is de bloem van de provincie Gelderland geworden.

Met de verkiezing de populairste bloem per provincie vragen Stichting Floron en Grasduinen meer aandacht voor de wilde flora van Nederland.

Planten vormen namelijk een belangrijk onderdeel van het landschap, van onze cultuur en van onze geschiedenis. In Nederland groeien ruim 1500 wilde planten. Daarvan staan er 500 op de rode lijst van bedreigde planten. Van die 500 behoren er 200 tot de categorie ‘bedreigd’of ‘ernstig bedreigd’. Deze verkiezing is tegelijkertijd een ode aan de wilde planten in Nederland. Door inwoners hun eigen provinciale bloem te laten kiezen, krijgen ze meer oog voor de schoonheid, het belang en de kwetsbaarheid van de inheemse flora in hun directe omgeving.

advertentie
advertentie