Gemeente helpt zorgaanbieders

18 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - Net zoals in andere delen van het land is ook in Scherpenzeel sprake van een behoorlijke verschuiving in het soort hulp bij de huishouding.

Dit leidt bij de thuiszorgorganisaties tot organisatorische problemen. Om deze overgang van een 'zwaardere' naar een 'lichtere' vorm van hulp bij huishouding soepel te laten verlopen, heeft het college van burgemeester en wethouders van Scherpenzeel een aantal besluiten genomen.

Op 24 juli heeft het college daarom ingestemd om de ingangsdatum van wijzigingen als gevolg van herindicaties drie maanden uit te stellen. Hierdoor hebben zorgaanbieders langer de tijd om hun organisatie hierop in te richten. Ook kunnen cliënten zich hierdoor beter voorbereiden op de gewijzigde hulp bij huishouding. Daarnaast zal de wijziging die op grond van de overgangsbepalingen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning per 1 januari 2008 zou moeten ingaan, pas geleidelijk in de eerste helft van 2008 ingevoerd worden.

Beide maatregelen zijn bedoeld om die zorgaanbieders meer tijd te bieden om hun organisatie en het personeelsbestand aan te passen aan de veranderende behoefte in huishoudelijke hulp. De verschuiving van de zwaardere vorm van hulp naar de lichtere vorm is in Scherpenzeel niet onverwacht gekomen. Zorgaanbieders zijn hierover tijdens de aanbestedingsprocedure in september 2006 geïnformeerd.

De gemeente Scherpenzeel onderscheid twee vormen van hulp bij het huishouden. Bij type 1 gaat het om hulp bij het schoonmaken van het huis, bij mensen die dit zelf niet (meer) kunnen. Bij type 2 wordt ook hulp bij de organisatie van het huishouden verleend, denk bijvoorbeeld aan hulp bij de maaltijdbereiding, opvoedingsactiviteiten of administratieve werkzaamheden.

Vanaf 1 januari 2007 is de gemeente verantwoordelijk voor deze taak. Voorheen was dit, op grond van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, een taak van de Zorgkantoren.

advertentie
advertentie