Nog geen duidelijkheid

15 september 2007 om 00:00 Nieuws

ScCHERPENZEEL - Het is nog onduidelijk of de gemeenteraad van Scherpenzeel zal instemmen met de fusie met Woudenberg en Renswoude. Tijdens de commissievergadering over de profielschets en het stappenplan hield de fractie van DS/PvdA zich op de vlakte.

De gemeenteraad heeft afgesproken dat in de commissie over de onderwerpen alleen vragen gesteld worden. De commissieleden verzamelen extra informatie zodat ze daarna in de gemeenteraadsvergadering met elkaar kunnen discussiëren en een verstandig besluit nemen.

In Woudenberg stelde de gemeenteraad vast dat zij graag een fusie wil. Na die uitspraak gaat Woudenberg kijken of die wens gerealiseerd kan worden. Wethouder Albert Heitink heeft de Scherpenzeelse raad gevraagd dezelfde lijn te volgen. Hij vindt dat met name de fractie van DS/PvdA haar oordeel te veel van Renswoude laat afhangen.

Teun van de Weert, raadlid voor deze partij, verdedigde zich tegen deze opvatting. ,,We zijn tegen een gedwongen huwelijk.'' Zijn fractie meent dat een fusie met een gemeente die niet wil nooit een succes kan worden. Zij zag meer energie in Vallei in Perspectief (ViP), een samenwerkingsverband tussen zes gemeenten als alternatief. Barneveld heeft zich echter uit drie grote projecten van het ViP terug getrokken. Op 2 oktober zullen Barneveld, Nijkerk, Leusden, Woudenberg, Renswoude en Scherpenzeel bekijken of en hoe ze verder willen gaan met het ViP. Op 4 oktober gaat de gemeenteraad besluiten of de fusie doorgaat.

DS/PvdA loopt dan het risico dat ze moet kiezen tussen een fusie met een partner die mee wil werken en een samenwerkingsverband dat hoogst onzeker is. De ChristenUnie toonde zich een voorstander van de fusie. Ook de VVD zal instemmen. Bert van Vreeswijk, fractievoorzitter van de SGP, had een aantal kritische kanttekeningen bij de profielschets. Zijn fractie en hij zijn vanouds zeer voor de fusie. Aangezien Dick Koudijs, fractievoorzitter van het CDA, zich nog steeds uitermate kritisch toonde over de profielschets en het stappenplan, zal zijn fractie waarschijnlijk tegenstemmen. Het hangt dan van de stemmen van DS/PvdA of de fusie er komt of niet.

advertentie
advertentie