Jongeren steken hun nek uit

30 september 2007 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - Afgelopen 3 weken is een groep van 14 enthousiaste jongeren op zoek geweest naar 'the experience of a lifetime'. Drie weken lang trokken ze rond door de ruige natuur van Tanzania en bezochten daar projecten van Right To Play om met eigen ogen te zien wat het betekent om in een ontwikkelingsland op te groeien. Het was een stage naar aansprekende projecten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en een ervaring die een leven lang blijft inspireren. Alle deelnemers spreken af om deze ervaringen met ten minste 150 jongeren te delen. Deze reis is het niet afgelopen, maar begint nu pas. Door middel van sportdagen en gastlessen op scholen wordt geprobeerd om jongeren warm te maken voor ontwikkelingssamenwerking. Want de wereld is echt groter dan je achtertuin!

De doelstelling van het Jambo Tanzania project is kennismaken met jongeren die leven in Tanzania om zodoende Nederlandse jongeren te informeren over en enthousiasmeren voor ontwikkelingssamenwerking. Hierbij speelt sport als middel voor vrede en ontwikkeling en als universeel communicatiemiddel tussen jongeren een centrale rol.

Concreet zijn de doelstellingen voor Jambo Tanzania:

1. In contact komen en kennismaken met jongeren in Tanzania en leren over de Tanzaniaanse cultuur.

2. Het openen van de ogen van Nederlandse jongeren voor ontwikkelingsproblematiek en oplossingen.

3. Jongeren prikkelen om een actieve rol te gaan spelen in ontwikkelingssamenwerking.

4. Jongeren laten ervaren dat sport een onderdeel is van de mondiale jongerencultuur, en hen laten ervaren dat het een verbindende factor kan zijn tussen jongeren van verschillende culturen.

5. Jongeren laten ervaren op welke manier sport een rol speelt in de ontwikkeling van jongeren, alsmede bij traumaverwerking en in het bevorderen van vrede.

De verschillende doelstellingen staan tijdens het hele project centraal, hoewel de nadruk per fase van het project enigszins zal verschillen. Alle doelstellingen richten zich zowel op de deelnemers aan het project, als op de jongeren/ouderen die bereikt gaan worden met de draagvlakversterkende activiteiten na de stage

advertentie
advertentie