Alcoholverslaving

4 november 2007 om 00:00 Nieuws

De hulpverleningsorganisatie IrisZorg heeft, in opdracht van centrumgemeente Ede, onderzoek gedaan naar ernstige alcoholproblematiek in de Valleiregio, waartoe in dit verband de gemeenten Wageningen, Ede, Barneveld, Scherpenzeel, Rhenen, Renswoude en Veenendaal worden gerekend. IrisZorg is een regionale instelling voor verslavingszorg en maatschappelijke opvang.

SCHERPENZEEL - In de Valleiregio wonen 2000 tot 2200 ernstig alcoholverslaafden. Met name het toenemend alcoholgebruik onder jongeren baart zorgen. Geschat wordt dat de maatschappelijke kosten van overmatig alcoholgebruik in de Valleiregio 80 miljoen euro per jaar bedragen.

IrisZorg concludeert dat jongeren ook in de Valleiregio steeds meer gaan drinken. Dit kan op termijn tot grote problemen leiden. ,,Personen die te veel drinken hebben vaak meerdere problemen’’, aldus IrisZorg. ,,Het is niet altijd duidelijk of ze drinken omdat ze problemen hebben, of dat ze problemen hebben omdat ze drinken. In ieder geval vervallen ze vaak van kwaad tot erger en stapelen de problemen zich op. Zelden is alcoholproblematiek de directe reden voor iemand om hulp te zoeken. Meestal zijn problemen op maatschappelijk en sociaal vlak, met name financiële problemen, dreigende echtscheiding of uithuiszetting directe aanleiding om zich (gedwongen) tot hulpverleners te wenden." De zorg voor deze groep is een onderdeel van de Wmo.

advertentie
advertentie