Grote investeringen Woonstede

16 januari 2008 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - De integrale vennootschapsbelasting vanaf 1 januari 2008 beperkt Woonstede de komende jaren in haar investeringen in nieuwbouw en herstructurering. Toch staat dit investeringen niet in de weg zoals blijkt uit de begroting voor 2008 en de meerjarenbegroting tot 2012.

De begroting van Woonstede laat een goede financiële verwachting zien ondanks onzekere marktomstandigheden als rente, inflatie en ontwikkeling van de bouwkosten. Dat maakt het mogelijk om fors te investeren in woningbouw.

Een belangrijke rem op de investeringen vormt echter de invoering van de integrale vennootschapsbelasting. Jan Keijzer, directeur van Woonstede, denkt dat hierdoor het bouwen van betaalbare woningen moeilijker wordt: “De winst gaat naar het rijk in plaats van naar onze investeringen. Daarom zijn de consequenties van de vennootschapsbelasting nog niet vertaald in begrotingscijfers. Hoe hoog de heffing zal worden, is nog niet precies in te schatten, want de overheid heeft de plannen nog niet rond.” Zeker is wel dat Woonstede extra moet lenen om vanaf 1 januari 2008 de integrale vennootschapsbelasting te kunnen financieren.

In de periode 2008-2012 verwacht Woonstede in 2.495 woningen te investeren. Hiervan zijn 946 huurwoningen, 1.135 Vrijekeuswoningen, 414 eenheden wonen en zorg en 1.132 woningen worden ingrijpend verbeterd. Tegenover deze productie staat de sloop van 828 woningen. De realisatie van deze plannen is met name afhankelijk van de beschikbaarheid van bouwrijpe grond en de mogelijkheid om voor voldoende financiering te kunnen zorgen. Voor de Woonstede-begroting is het van belang dat de inflatie, de rente en de bouwkosten laag blijven.

advertentie
advertentie