Onderzoek versterking bestuurskracht Valleigebied

16 januari 2008 om 00:00 Nieuws

WOUDENBERG - De provincies Gelderland en Utrecht willen bij het onderzoek naar een mogelijke fusie van Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg ook mogelijke grenscorrecties met Utrechtse Heuvelrug betrekken.

Gedeputeerde Staten van Gelderland en Utrecht starten de arhiprocedure op verzoek van Scherpenzeel en Woudenberg met het resultaat RSW+ als inzet. Renswoude komt tot een ander voorstel en noemt als behoud van zelfstandigheid ter discussie komt, het Ten Boer-Groningenmodel als mogelijke oplossing voor de langere termijn. Hoewel dit voorstel afbreuk doet aan het verzoek van Scherpenzeel en Woudenberg, zullen GS van beide provincies ook deze variant onderzoeken. Daartoe betrekken zij Veenendaal en Barneveld geclausuleerd bij deze arhiprocedure.

Gemeenten krijgen vanuit de rijksoverheid steeds meer (complexe) taken toebedeeld. Dit stelt hogere eisen aan hun bestuurskracht. Ook wordt van gemeenten verlangd dat zij een bijdrage leveren aan het uitvoeren van regionale opgaven. Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg hebben in 2005 een kwaliteitsmeting uitgevoerd. Daaruit bleek dat ze op dat moment voldoende bestuurskrachtig waren.

Scherpenzeel en Woudenberg vinden dat hun bestuurskracht het beste kan worden versterkt met een fusie. Ze menen zo het beste te zijn opgewassen tegen de nieuwe taken die het rijk bij gemeenten neerlegt. Renswoude houdt vast aan behoud van zelfstandigheid en weet zich daarbij gesteund door de inwoners die zich in een referendum massaal uitspraken voor zelfstandigheid. Renswoude ziet Veenendaal of Barneveld als een potentiële samenwerkingspartner (model Ten Boer-Groningen). Naast de vijf al genoemde gemeenten, willen beide provincies ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug geclausuleerd in de arhiprocedure betrekken vanwege mogelijke grenscorrecties. Het voorstel wordt 30 januari aanstaande voorgelegd aan de statencommissie Algemeen bestuur en Financiën van Gelderland en op 28 januari in de statencommissie Bestuur, Europa en Middelen van Utrecht behandelt. De Provinciale Staten beslissen daarna op 13 februari (Gelderland) en 18 februari (Utrecht) over het starten van de herindelingprocedure.

advertentie
advertentie