Goudsmid te gast bij Passage

22 januari 2008 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - ,,De makkelijkste plekken om goud te delven zijn uitgeput, het wordt steeds moeilijker dit edelmetaal te delven. Dus wordt goud nog duurder,’’ vertelde goudsmid van Luttikhuizen uit Kootwijkerbroek op de Passage-bijeenkomst.

Van Luttikhuizen was aanvankelijk hovenier, doch zijn vader gaf hem het advies goudsmid te worden. Van Luttikhuizen volgde de vijfjarige opleiding hiertoe in Schoonhoven. Er zijn strenge regels voor het het vervaardigen van gouden voorwerpen. Zo moet ook moet altijd het karaat (eenheid) goud die gebruikt is vermeld worden, minimaal moet 58% goud gebruikt worden. Dit wordt gecontroleerd door de Waarborg. Luttikhuizen: ,,Het is de sport zo zuinig mogelijk met het materiaal om te gaan. Na bewerking wordt zorgvuldig het niet gebruikte goud opgevangen, bij het handen wassen worden zelfs de schilfertjes goud opgevangen. Het meeste goud komt uit Zuid-Afrika, Rusland en Canada. De verwachting is dat het steeds moeilijker wordt om goud te winnen, omdat de makkelijk te bereiken plekken uitgeput raken. De verwachting is dat goud steeds duurder wordt.”

Op vlotte wijze vertelde de juwelier over de stappen die genomen worden voordat er uit een klompje goud een juweel ontstaat. Zo zijn er vele mogelijkheden om, bij het overlijden van de partner, desgewenst een uniek sieraad gemaakt worden. De eigen inbreng hierbij is groot.

Luttikhuizen vertelde ook uitgebreid over het opgraven en bewerken van diamanten, het verwerken, slijpen en wat een diamant kost. Hij toonde een heel klein diamantje, de prijs hiervan was vele malen hoger dan de dames schatten!

De goudsmid stelde een zilveren ring beschikbaar, de eerste ronde leverde geen winnares op. Bij de tweede ronde raadden 2 dames het juiste getal. Spontaan stelde Luttikhuizen naast de zilveren ring ook nog een waardebon van dezelfde waarde beschikbaar.

advertentie
advertentie