Zeisterwoude neemt alarmering over

26 januari 2008 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL – De personenalarmering gaat vanaf 1 februari veranderen. Niet langer werkt SWO (Stichting Welzijn Ouderen Woudenberg) hierbij samen met de Stichting Welzijn Ouderen Leusden. Zeisterwoude zorgt nu voor plaatsing en opvolging van alarmering. In Renswoude en Scherpenzeel was al voor deze optie gekozen.

In 1986 is de alarmering van start gegaan. Leusden en Woudenberg hebben toen gezamenlijk het project opgezet. Mensen konden een alarmtoestel met een halszender krijgen, waarop ze konden drukken als ze hulp nodig hadden. Het signaal kwam terecht in ouderencentrum Woon- en zorgcentrum ’t Hamersveld in Leusden. De centrale probeerde dan één van de drie telefoonnummers te alarmeren van mensen die wilden gaan kijken of er hulp geboden moest worden.

,, We controleerden regelmatig de apparatuur en stimuleerden mensen om de halszender echt te dragen. Als ze niet bij de alarmknop kunnen, heb je niets aan dit systeem’’, zegt Bram Westland, oud-coördinator alarmering van SWO Woudenberg. “We hadden apparatuur van Attendo. Het contract liep af en er zijn inmiddels andere aanbieders. Toen zijn we gaan kijken wat wij vonden dat goed was’’, voegt Jan Maasland, Bestuurslid van SWO, er aan toe. “We hebben afspraken kunnen maken met Zeisterwoude, die al veel ervaring hebben met personenalarmering. Zeisterwoude was bereid de aansluitingskosten voor de twintig gebruikers voor hun rekening te nemen. Ze werken met een professionele apparatuur en een deskundige meldkamer.”

Zo nodig komt een verzorgende kijken als er alarm is gemaakt. ,,Soms hebben mensen midden in de nacht hulp nodig. Ze vinden het dan vervelend om iemand wakker te maken. Contactpersonen zijn vaak ook op leeftijd. Daarom zijn we blij met de professionele alarmopvolging die Zeisterwoude kan bieden’’, vertelt ouderenwerker Ineke Drees.,,Het is wel belangrijk dat mensen eerst nakijken of hun verzekering personenalarmering biedt. Dat kan soms op medische indicatie. En sommige verzekeringen vergoeden een deel van de abonnementskosten.”, aldus Drees.

Voor 14, 80 euro per maand, kunnen mensen aangesloten worden op het personenalarmeringssysteem van Zeisterwoude. Voor 7,20 euro per maand extra komt er bij een melding een verzorgende kijken welke vorm van hulp er geboden moet worden. Aansluitingskosten zijn 96,55 euro.

Het merendeel van de Woudenbergse gebruikers is overgestapt op de alarmering van Zeisterwoude.

In Renswoude en Scherpenzeel is dit systeem al sinds 1 januari van dit jaar actief. Daar heeft men dezelfde keuze als Woudenberg gemaakt. De alarmeringsapparaten zijn aangesloten. Iedereen is klaar voor de overstap. Zeisterwoude is bereikbaar op tel. 030-6985522.

advertentie
advertentie