Gedeputeerde Dekker blij met open overleg

5 februari 2008 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL – Na afloop van de commissie Bestuur, Europa en Middelen toonde gedeputeerde Marian Dekker zich tevreden met de brede steun voor het voorstel voor een open overleg over de fusie tussen Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude. ,,Dit is een heel bijzonder proces’’, zegt ze.

In het verleden is het al heel lang niet meer voorgekomen dat twee provincies allebei welwillend stonden tegen een grensoverschrijdende fusie van gemeenten. ,,Althans op het Ministerie van Binnenlandse Zaken kon men zich zo’n proces niet herinneren’’, vertelt ze.

,,Woudenberg en Scherpenzeel hebben over hun toekomst nagedacht. Dat is goed’’, verklaart Dekker: ,,Deze gemeenten hebben niet alleen gezegd dat ze willen fuseren maar ze hebben het ook in een profielschets verder uitgewerkt. Dat is veelzeggend.”

Dekker is het niet eens met de kritiek van Renswoude dat haar standpunt niet serieus genomen wordt. ,,Zij hebben gevraagd samenwerking met Veenendaal en Barneveld te onderzoeken. Dat doen we. Daarmee geven we ook aan te luisteren naar Renswoude. Beide gemeenten doen geclausuleerd mee. Dat betekent dat we onderzoeken of de zeer vergaande samenwerking van deze gemeenten met Renswoude haalbaar en/of wenselijk is. Het is in deze fase van open overleg niet mogelijk dat de uitkomst van dit proces zou zijn dat bijvoorbeeld Scherpenzeel bij Barneveld gevoegd wordt. Het wordt of deze fusie of er gebeurt niets.’’ Ze denkt nog even na en zegt dan heel ernstig:,,Er zijn geen verborgen agenda’s’’.

Ze geeft toe dat het bijzonder is dat twee gezonde gemeenten aangeven dat ze graag samen willen gaan met een derde. ,,We voeren de procedure nauwkeurig en goed uit. De landelijke overheid zal toetsen of we het goed gedaan hebben. We gaan met alle betrokken partijen in gesprek. Vanzelfsprekend gaat de Provincie hier zorgvuldig mee om”, aldus Dekker.

,,Het is belangrijk dat de bestuurlijke toekomst van de gemeenten op de lange termijn gewaarborgd blijft. Bij een eventuele fusie mogen in het gebied geen ‘winkeldochters’ achterblijven.’’ Dat zijn gemeenten die zichzelf niet kunnen redden en ook geen goede fusiepartner hebben.

Renswoude onderzoekt op dit moment samenwerking met Veenendaal. Leusden ziet Woudenberg als preferred partner. Dekker moet glimlachen na de opmerking dat Woudenberg en Leusden verkering met elkaar hebben. ,,Gemeenten werken op allerlei terreinen samen. Dat is goed, want zo kunnen ze efficiënter werken. Ik denk niet dat die verkering een fusie in de weg zal staan. Samenwerking is bepaald niet eenvoudig. Denk ook naar het lot van het samenwerkingsverband Vallei in Perspectief dat ter ziele is gegaan. Dat vind ik heel jammer, maar het is wel een feit.’’

advertentie
advertentie