Gelderse politiek stemt in met RSW-onderzoek

16 februari 2008 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - Het overgrote merendeel van de fracties in provinciale staten van Gelderland stemt in met een onderzoek naar een mogelijke fusie van de gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg. Maar het is wel zaak om ‘zo zorgvuldig mogelijk te manoeuvreren’. Een eventueel samengaan ligt namelijk altijd gevoelig bij de plaatselijke bevolking, stelden de partijen woensdag.

Eerder gaven Scherpenzeel (provincie Gelderland) en Woudenberg (provincie Utrecht) al aan voor een onderzoek te zijn. In het Utrechtse Renswoude lag dit echter anders. Die plaats voelt er weinig voor om zich aan te sluiten bij een zogenaamde ‘RSW-gemeente’ omdat zowel de lokale politiek als de bevolking twijfelt of zo’n samenwerkingsverband wel duurzaam is. Tijdens een onlangs gehouden provinciale commissievergadering zei burgemeester Schorer van Renswoude weinig heil te zien in een beoogde fusie.

Geen gelopen race

De Gelderse politiek erkende woensdag in de maandelijkse statenvergadering dat een fusie leidt tot een efficiënter bestuur in de drie gemeenten. Bovendien kunnen door de schaalvergroting de burgers gebruik maken van betere voorzieningen. Niettemin ligt juist bij de bewoners het opgaan in een enkele gemeente zeer gevoelig, oordeelden de staten. ,,Fusies gaan vaak gepaard met nogal wat emoties’’, aldus John van Meeteren (CDA). ,,We moeten goed luisteren naar wat er onder de bevolking leeft’’, viel VVD-er Jan Markink de christen-democraat bij. Bovendien speelt er volgens Markink nog het probleem van een grenscorrectie, omdat twee gemeenten in Utrecht liggen en een in Gelderland. De VVD-voorman: ,,Nee, een mogelijke fusie is absoluut nog geen gelopen race’’.

Geen draagvlak

Eppie Klein (SGP) constateerde dat er bij de Renswoudse bevolking geen draagvlak bestaat voor de fusie. Klein ziet liever dat de gemeente zich meer gaat richten op Barneveld. ,,Dan kan ook de provinciale grens keurig worden rechtgetrokken’’, bracht de SGP’er naar voren. De SP voelt weinig voor het instellen naar een onderzoek naar de vorming van een RSW-gemeente. Fractievoorzitter Agnes Lewe: ,,We willen geen herindeling als de bevolking tegen is. En de bevolking van Renswoude is nu eenmaal tegen.’’

advertentie
advertentie