Nadenken over fusie

23 februari 2008 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL – De gemeenteraad gaat op korte termijn nadenken over haar inbreng in de gesprekken over de gemeentelijke herindeling van Woudenberg, Renswoude en Scherpenzeel. ,,We hebben de Provinciale Staten gevraagd om mee te mogen denken. Dat hebben ze ons gelukkig toegestaan’’, stelde Ton Voortman, fractievoorzitter van de VVD, tijdens de gemeenteraadsvergadering. ,,Nu moeten we wel een goede inbreng hebben.’’

Over een mogelijke herindeling van Woudenberg, Renswoude en Scherpenzeel wordt al vele jaren gesproken. Enkele jaren geleden rakelde de gemeenteraad van Scherpenzeel de discussie weer op. Het college van burgemeester en wethouders van Scherpenzeel voorziet dat de gemeente op termijn haar taken niet meer uit kan voeren.

Ze vroeg Renswoude en Woudenberg mee te denken over een fusie. Renswoude wil zelfstandig blijven. Woudenberg ziet wel brood in een fusie. Scherpenzeel en Woudenberg hebben hun beide provinciebesturen gevraagd na te gaan of een fusie mogelijk is. Renswoude riep toen dat ze liever haar ambtenaren bij Veenendaal of Barneveld wil onderbrengen en zo zelfstandig wil blijven.

Veenendaal en Barneveld zijn gevraagd om mee te praten. Leusden wilde toen ook haar betrokkenheid tonen. In de commissie van de Provinciale Staten van Utrecht vroeg burgemeester Cees Jan de Vet of Leusden mee mocht denken. Jan van Bergen, burgemeester van Woudenberg, reageerde geprikkeld op die suggestie. ,,We hebben niets met Leusden te maken. Ze kunnen alleen een bijdrage leveren als ze hun buitengebied afstaan.’’ Van Bergen kreeg het toen ook aan de stok met Hugo Schorer, burgemeester van Renswoude.

Provinciale Staten besloten uiteindelijk dat Leusden onder voorwaarden mee mag denken. ,,Deze kans moeten we goed benutten’’, vond De Vet.

Barto Piersma, fractievoorzitter van het CDA, wilde ook nog over de houding van Woudenberg spreken. ,,Er zijn bepaalde zaken geroepen over de verstedelijking van Leusden. Net of we bij een andere wereld horen. Dat moet uitgepraat worden. We hebben gewoon een groot, groen gezamenlijk buitengebied.’’ De Vet beloofde dat hij het onderwerp aan zou kaarten.

advertentie
advertentie