Einde halve marathon in zicht

6 mei 2008 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE - Al 23 keer is de Rabo halve marathon van Renswoude, met daarnaast de 2½ en 5 km en de 10½km georganiseerd door een grote groep vrijwilligers.

Onlangs heeft de organisatie zich nog eens beraden over het al dan niet doorgaan met het organiseren van die halve marathon. De laatste jaren is men op problemen gestuit, die voor sommigen heel zwaar wegen.

Route

,,Kijk, '' zegt Cees van ’t Veer, ,,Ik ben al jaren belast met de bemensing van de posten langs de route. Dat moeten verkeersregelaars zijn, anders mag men langs de openbare weg niet handelend optreden. Wil je als verkeersregelaar ergens langs de route een post innemen, dan is het zaak dat je op een bepaalde avond de instructiebijeenkomst van de politie volgt. Dan pas is zijn of haar positie langs de route rechtsgeldig en kan wanneer nodig ook handelend worden opgetreden, heb je bepaalde bevoegdheden. Die instructiebijeenkomst duurt hooguit en uurtje. En ieder jaar moet die opnieuw gevolgd worden. Ook al ben je in de jaren daarvoor ook al verkeersregelaar geweest.''

Ook ziet de organisatie het aantal deelnemers wat teruglopen, vorig jaar zo’n tachtig personen. Dat kan natuurlijk eenmalig zijn en kan ook te maken hebben met andere loopevenementen, die in de regio op dezelfde dag georganiseerd worden. Vaak kan je daarop weinig invloed uitoefenen.

Binnen de organisatie zijn er ook mensen, die hun taak wel aan een ander, jonger persoon willen overdragen. Het overgrote deel is namelijk al twintig of meer jaren bij de organisatie betrokken. Het geeft toch een bepaalde verantwoordelijkheid en ook wat werk.

Enthousiast

,,Wat we nu proberen,'' zo legt Adriaan Hosang uit, ,,Is mensen enthousiast te maken om bijvoorbeeld als verkeersregelaar op die eerste zaterdag in november zo’n twee uur langs de route te staan. Dit ter beveiliging van de lopers en loopsters. Men moet dan natuurlijk wel die korte cursus van een uurtje willen volgen, anders krijgen we geheid problemen met de politie. Daarnaast zitten we ook te springen op wat extra menskracht. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld het inschrijfbureau en voor enkele andere taken. We hopen dat zich spontaan wat mensen aanbieden, anders zijn we gewoon genoodzaakt er een punt achter te zetten. We hopen dat zich binnen twee weken wat vrijwilligers aanbieden en anders is het helaas toch einde Rabo halve marathon. Ook voor ons gaat een stuk veiligheid voorop, zowel richting deelnemers als richting organisatie'', aldus Hosang.

Wie wil meehelpen en de Rabo halve marathon redden, bel dan 0318-571857 of 0318-571754.

advertentie
advertentie