Spinnenweb fietsroutes

3 juli 2008 om 00:00 Nieuws

REGIO - Snel en simpel een fietstocht maken in de provincie Utrecht? Dat kan vanaf 9 juli, want dan vindt de feestelijke opening plaats van een gloednieuw netwerk. Door verspreid over de provincie Utrecht met genummerde bordjes fietsverbindingen aan elkaar te knopen, is over een afstand van ruim 1.100 kilometer een wijdverspreid spinnenweb met fietsroutes ontstaan. Méér dan 300 routeborden leiden fietsers op deze manier door het veelzijdige Utrechtse landschap en langs diverse toeristische attracties.

Het voordeel van het nieuwe fietsroutenetwerk is dat fietsers zelf een route kunnen volgen en inplannen. De provincie Utrecht is daarvoor opgedeeld in allerlei fietsrondjes. Doordat elke knooppuntroute is bewegwijzerd met een genummerd en herkenbaar wit-groen gekleurd bordje is verdwalen uitgesloten. Aangekomen bij het knooppunt kan de route richting een nieuw knooppunt vervolgd worden. Ook is het mogelijk om een doorsteek te maken, door een korte route te rijden naar een knooppunt dichter bij het vertrekpunt. Doordat de routes altijd in twee richtingen met bordjes staan aangegeven zijn de fietsmogelijkheden zeer groot. Het routesysteem is vooral bedoeld voor mensen die op de fiets stappen om een dagje uit te gaan. Maar ook voor toerrijders die op de racefiets de provincie Utrecht willen ontdekken, biedt dit netwerk veel extra’s.

Online fietsroute inplannen

Om het voor de fietser overzichtelijk te houden, is een website gemaakt die een overzicht biedt over het complete fietsroutenetwerk: www.fietsenindeprovincieutrecht.nl, die vanaf 9 juli online is. Een route kan via deze website op maat worden ingepland door begin- en eindpunt in te voeren. De nieuwe site maakt onderdeel uit van de succesvolle digitale fietsrouteplanner die door de Fietsersbond is ontwikkeld in samenwerking met de provincie Utrecht. Verder zijn er bij de locale VVV’s in het Groene Hart in de provincie Utrecht kaarten beschikbaar met praktische, toeristische informatie. Zodra het netwerk compleet is, is het kaartmateriaal beschikbaar in alle locale VVV’s.

Het fietsroutenetwerk is een initiatief van de provincie Utrecht, in samenwerking met alle Utrechtse gemeenten, Recreatie Midden-Nederland, programmabureau Groene Hart, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en het Bestuur Regio Utrecht. De routes bieden de mogelijkheid om door te fietsen naar een knooppuntroute buiten Utrecht o.a. in het Gooi, provincie Gelderland, provincie Noord-Holland en op het kleurensysteem van de Krimpenerwaard. Daarnaast hebben gemeenten Barneveld en Scherpenzeel hun netwerk vervolmaakt door aansluiting te vinden op het netwerk van de provincie Utrecht.

De kosten voor de realisatie van het fietsroutenetwerk zijn 1,3 miljoen euro. In september zijn alle routes in de provincie Utrecht uitgezet.

advertentie
advertentie