College valt over fusie

9 juli 2008 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - Het college van burgemeester en wethouders is gevallen over een voorstel van de provincies Gelderland en Utrecht over de fusie tussen Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg. Ad van Es en Evert van de Glind, gemeenteraadsleden van het CDA, stapten uit hun fractie en zegden de steun aan het college op.

Bert van Vreeswijk, fractievoorzitter van de SGP, diende een motie in waarin het college verzocht werd op te stappen. Om kwart voor tien kwam de motie in stemming. Precies op dat moment barstte een heftig onweer boven het Koetshuis los. Dat duurde precies zo lang als de stemming. Symbolisch vonden de talrijke toeschouwers op de tribune.

Van Es en Van de Glind gaven op 26 juni aan dat ze niet langer het college wilden steunen. De aanleiding was het voorstel voor de fusie. De reden dat zij al lang vonden dat de wethouders niet goed functioneerden.

Het CDA probeerde te bemiddelen. Vanuit het partijbureau kwamen twee mensen om de kansen op een rijtje te zetten. Maandagavond bleek dat er te weinig onderling vertrouwen was om verder te gaan. Na vijf uur intensief en emotioneel vergaderen besloten Van Es en Van de Glind de fractie te verlaten.

Ad van Dijk, fractievoorzitter van de VVD, en Tonnis van Dijk, fractievoorzitter van de ChristenUnie, wilden weten waarom beide heren deze stap zetten. Van Es wilde daar niet uitgebreid op ingaan. De twee CDA-ers kozen een principieel onderwerp om op te breken om te voorkomen dat mensen in het college en in de fractie beschadigd zouden worden. De onderlinge communicatie liet in hun ogen veel te wensen over.

,,U had dat aan moeten geven'', vond Tonnis van Dijk. ,,Dit is antireclame voor de politiek.'' ,,We zijn allemaal volwassen mensen. U bent bij de vergaderingen geweest. U weet wat er gebeurd is'', pareerde Van Es. ,,Bovendien hebben we bij coalitievergaderingen aangegeven wat we vonden.'' ,,Dat had in het openbaar moeten gebeuren'', vond Van Dijk.

,,Hoe nu verder?'', vroeg Ad van Dijk zich af. ,,Het college kan formeel niet meer op een meerderheid rekenen'', constateerde Van Es. ,,Een minderheidscollege, dat moeten we niet willen'', zei Han de Ridder, wethouder namens de VVD. Die situatie leverde uitvoerige discussies op, alsof de meesten huiverig waren de onontkoombare conclusie te trekken. Na een schorsing diende Bert van Vreeswijk de motie in waarin het college gevraagd werd op te stappen. De meerderheid van de gemeenteraad stemde voor, waarna wethouder Albert Heitink verklaarde dat de wethouders de lopende zaken zouden behartigen tot er een nieuw college gevormd was.

Bert van Vreeswijk stelde dat het meningsverschil tussen de collegepartijen over de fusie de bron voor de vele irritatie en ruzies geweest is. ,,De fracties van het nieuwe college moeten eensgezind over de fusie zijn.'' Hierdoor vallen het CDA en de nieuwe fractie van Ad van Es en Evert van de Glind buiten de bespreking. Wethouder Jan van Kampen van het CDA keert dus waarschijnlijk niet terug.

,,We betreuren dat de zaken gegaan zijn zoals ze gegaan zijn'', vonden Van Es en Van de Glind. ,,Het kon niet anders. Voor de burgers van Scherpenzeel is dit het beste.'' Ze meenden dat ze niet meer steun konden geven aan een college waar ze het niet mee eens waren. ,,Dan moet je een kerel zijn en voor je standpunt staan.''

Dick Koudijs, fractievoorzitter van het CDA, was boos: ,,Ik heb hier geen woorden voor. Ze steken het CDA een mes in de rug. Ik heb het helemaal gehad met de politiek. De oppositie deed het slim. Vreselijk dat je eigen partijgenoten dit doen.''

Heitink en De Ridder zijn weer beschikbaar als wethouders. ,,Ik ben teleurgesteld'', zei Heitink. ,,Ik voel me niet geraakt.'' ,,Ik voel me niet aangesproken door de kritiek'', merkte De Ridder op. ,,Dit is een probleem van het CDA.''

Wethouder Jan van Kampen was zeer teleurgesteld. ,,Het is erg dat het zo gelopen is. Maar we zijn niet op een inhoudelijk onderwerp weggestuurd. Daar ben ik blij om. In deze twee jaar heb ik het Kulturhus en de renovatie van De Bree voor elkaar gekregen. Ik hoef me niet te schamen voor mijn werk.''

,,We hebben dit niet in gang gezet. Toen het proces eenmaal liep, was het beter dat dit college viel. Nu hebben we nog twee jaar om zaken te regelen. Anders blijf je modderen'', zei Fred Mijnten, fractievoorzitter van DS/PvdA. Zijn fractie is nu de grootste in de raad. Meestal neemt de grootste partij het voortouw bij de bespreking. Vrijdag praten vier partijen met elkaar.

,,Dit zijn nare zaken om mee te maken, voor het college en voor de raad'', vond burgemeester Hans Colijn. ,,De voortekenen wezen er op dat het zou kunnen gebeuren. Ik hoop dat er weer een goed college komt. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal.''

advertentie
advertentie