‘Er is geld nodig voor die tuin’

22 juli 2008 om 00:00 Nieuws

De 62-jarige Aad van Poppelen zit sinds 2000 in een rolstoel. Hij heeft een aan MS-verwante ziekte, waardoor steeds meer zenuwen de spieren niet meer aansturen. Zelf praat hij niet graag over zijn ziekte. ,,Ik ben bezig met de dingen van nu. Er is niets heerlijkers dan er voor te kunnen zorgen dat andere mensen het goed hebben.”

Aad van Poppele handbiked voor De Kleine Meent RENSWOUDE/VEENENDAAL - De Kleine Meent, het zorgcentrum voor dementerende bejaarden, in Renswoude heeft onlangs een grondige renovatie ondergaan. Er is een deel aangebouwd waarin vanaf juli ook met dagbehandeling gestart kan worden. De tuin heeft door de nieuwbouw erg geleden en moet opnieuw worden aangelegd. Het is geen grote tuin, maar als men wil dat de ouderen ook naar buiten kunnen, moeten er wel diverse aanpassingen worden gedaan en die kosten veel geld. Daarom gaat Aad van Poppelen tijdens de rolstoelvierdaagse van Delden, maar liefst 280 kilometer handbiken, om zo geld op te halen voor de aanleg van de tuin. ,,Dat verdienen deze mensen. Zij hebben altijd in Renswoude gewoond. Ze hebben het dorp opgebouwd, dus verdienen ze nu ook het beste van het beste.”

Door Simone Beijer

Activiteitenbegeleider

Aad werkt als activiteitenbegeleider in De Meent in Veenendaal, maar ook twee dagdelen in De Kleine Meent. Als hij vertelt over de mensen en de dingen die hij met ze maakt, licht zijn hele gezicht op. Hij geniet overduidelijk van hetgeen hij nog voor deze mensen kan betekenen. Zo laat hij ze met klei bloemen, vogels en bladeren boetseren. ,,Daarmee hebben ze dan wel wat hulp nodig, maar dat maakt niet uit. Ik bak ze af en dan worden ze geglazuurd. Dan kunnen ze ook in de tuin worden geplaatst.”

Over de tuin moet volgens Aad niet te gemakkelijk worden gedacht. ,,In een goede tuin, liggen paden waarover de mensen niet kunnen struikelen, waarover rolstoelen kunnen rijden, waar ze gezellig in kunnen zitten, maar waar ze het liefst ook zelf nog wat in kunnen doen. Daarom willen we ook bloembakken, waar je met de rolstoel onder kan rijden. Dan kunnen de mensen de bloemen zien, ruiken en voelen, echt beleven. Reuk brengt zoveel herinneringen boven bij mensen. Het prikkelt ze. Maar bijvoorbeeld ook een paar parkieten of kippen in een stukje tuin is geweldig voor ze.” Aads gedrevenheid en betrokkenheid is enorm. ,,Deze mensen krijgen een steeds kleinere wereld, als ik er een steentje aan kan bijdragen om hun wereld iets te verbreden, zodat ze van hun tuin kunnen genieten, dan doe ik dat.”

Sponsors

De gemeente van Renswoude en het Rabocoöperatiefonds hebben grote bedragen toegezegd. Maar het is nog niet voldoende. Aad heeft een rondje langs verschillende ondernemers gemaakt, maar gek genoeg waren er niet veel mensen die hebben willen sponsors. ,,Dat vind ik zo jammer. Ik begrijp dat er altijd een beroep wordt gedaan op ondernemers, maar het is echt iets van Renswoude zelf. Er kan een tijd komen dat mensen die nu mentaal nog goed zijn, er zelf komen te zitten. Het is een bijzondere voorziening, waar Renswoudse inwoners gebruik van maken, dat laatste poosje van hun leven.”

Daarom doet Aad een beroep aan iedereen die De Kleine Meent een warm hart toedraagt. ,,Of het nu is in geld of goederen, uw hulp is zo welkom. Ik ga mijn best doen om die 280 kilometer vol te maken op mijn speciale fiets, waarmee ik met de handen moet trappen. Het zou zo mooi zijn als met uw hulp de tuin kan worden, zoals de mensen verdienen.”

Wie Aad en De Kleine Meent wil steunen, kan storten op rekeningnummer 127 655 622 t.n.v. tuinactie Kleine Meent of bellen met 0318-584444

advertentie
advertentie