Harry Brouwer neemt afscheid

29 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Brouwer was 14 jaar als bestuurslid, waarvan de laatste 7 jaar voorzitter, zeer betrokken bij de Oranjevereniging. Nu acht hij de tijd gekomen om zich terug te trekken. Harry Brouwer kreeg 14 jaar geleden het verzoek toe te treden tot het bestuur van de Oranjevereniging. Hij stemde toe en gaande weg werd hij steeds enthousiaster. Brouwer is de mening toegedaan “Wat is een dorp zonder Oranjevereniging?”

,,Wat is een dorp zonder Oranje-vereniging?” SCHERPENZEEL - ,,Het is maar één dag in het jaar Koninginnedag, maar als bestuurslid van de Oranjevereniging ben je er het hele jaar druk mee,” stelt de scheidende voorzitter van de Oranjevereniging Scherpenzeel. Koninginnedag is een lange dag voor bestuursleden, te beginnen om 5.00 uur met het opblazen van de ballonnen totdat de laatste bezoeker na het vuurwerk vertrokken is. Ook moeten tegenwoordig een stapel vergunning aangevraagd worden.

door Lies Waterlander

De Oranjevereniging Scherpenzeel biedt de bevolking bij de viering van Koninginnedag een uitgebreid programma voor jong en oud. Brouwer droeg hierin een aardig steentje bij en wist zich gesteund door echtgenote Nel. Ook de twee zoons verrichtten hand- en spandiensten.

,,De jongens zijn opgegroeid met de Oranjevereniging. Achter de schermen hielpen zij veel. Martin sleept veel prijzen binnen voor het rad van avontuur. Tegen Koninginnedag stond ons huis propvol met prijzen. Nel heeft dat nooit erg gevonden.

Integendeel, Nel nam de Oranjekraam voor haar rekening, inkoop van lampionnen, snoep, oranje spuitbussen voor het haar en nog veel meer. Daar had ik geen omkijken naar,” complimenteert Brouwer zijn achterban.

Honderden, misschien wel duizenden keren gaf Harry een forse slinger aan het Rad van Avontuur. Ondertussen prees hij de prijzen aan en animeerde tot het kopen van loten.

Toen hij de eerste keer op Koninginnedag het Rad van Avontuur voor zijn rekening nam, had hij geen stem meer over. ,,Ik heb nooit tevergeefs aangeklopt bij bedrijven en middenstanders voor het beschikbaar stellen van prijzen. Daar ben ik dankbaar voor, sponsoring is heel belangrijk.

Overigens deed ik liever een onderdeel van het totale programma dan de officiële verplichtingen. Het is niet leuk om aan te kondigen dat het vuurwerk geen doorgang mag vinden.”

Leuke bijkomstigheid van zijn functie noemt Brouwer het bijwonen van de Oranjebingo voor senioren, vooral omdat daar zo’n gezellige sfeer heerst.

Hoogtepunt van deze periode was volgens Brouwer het bijwonen van het grote feest in de Arena, voorafgaand aan het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Maxima.

De Scherpenzeelse Oranjevereniging kreeg hiervoor een uitnodiging. ,,Onze aanhang kon ook mee, het was een gigantische gebeurtenis, ik had het niet graag willen missen,” geniet Brouwer nog.

Een dieptepunt noemt Harry de lampionnenoptocht 2007 zonder muziek. Helaas was Caecilia toen niet beschikbaar voor begeleiding.

Harry Brouwer: ,,Als bestuurslid van de Oranjevereniging ben je het hele jaar druk met Koninginnedag,”
advertentie
advertentie