Bijzonder

5 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Normaal gesproken is het in de zomer rustig op het politieke front. De meeste ambtenaren en politici zijn op vakantie. Een enkeling houdt het fort en handelt de lopende zaken af. De fusie tussen Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude is een uitzondering die de regel bevestigt. Gedeputeerde Marian Dekker van de provincie Utrecht zei het al: ,,Elke fusie is bijzonder, maar die tussen Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg is heel bijzonder.’’

In Scherpenzeel is het college gevallen over dit onderwerp. Dat is op zich al bijzonder. Dé voorwaarde om aan de onderhandelingen deel te mogen nemen was dat de partijen voor de fusie moesten zijn. Deze ontwikkeling is slecht nieuws voor Renswoude. De fractie van DS/PvdA riep ooit dat ze tegen een gedwongen huwelijk was. De fusie met Renswoude mocht niet onder dwang plaatsvinden. Nu heeft ze zich ondubbelzinnig aan de kant van de fusievoorstanders geschaard.

Ook in de Provinciale Staten in Utrecht zijn er problemen. De coalitiepartners CDA, VVD en PvdA kregen ruzie met elkaar. In eerste instantie zou de oplossing zijn dat de VVD en de PvdA samen met GroenLinks verder zouden besturen. Ook dat zou slecht nieuws voor Renswoude. Die drie partijen zijn voor de fusie. Het CDA ziet meer mitsen en maren. In de Staten van Utrecht ligt de hele fusie toch gevoelig. De provincie is in een ander deel van Utrecht ook bezig met een fusie. Loenen wenst bijvoorbeeld niet mee te werken, maar wordt gedwongen. Dat levert veel commotie op. Een deel van de provinciale bestuurders vindt dat de provincie te veel druk op de betrokken partijen zet. Dat mag in hun ogen niet bij Renswoude gebeuren. Als het CDA in het provinciale bestuur blijft, stijgen de Renswoudese kansen licht. Dan krijgt de kwestie ook politieke kanten. In politieke discussies weet je nooit hoe de hazen lopen. In Renswoude is nu een comité opgestaan, die voor de zelfstandigheid strijdt. Ze zal een brief naar de Provinciale Staten sturen waarin ze de Renswoudese zaak bepleit. Een aantal fracties heeft al moeite met de gang van zaken en zullen die brief weer aangrijpen voor discussies. Niet iedereen vindt het rechtvaardig dat Overberg niet bij de fusie betrokken raakt, omdat een meerderheid van de bevolking dat wenst. In Renswoude is nog een veel grotere meerderheid tegen, maar toch moet het dorp meedoen. Het is goed voorspelbaar dat Renswoude dit niet leuk vindt. Zeker omdat het dorp zich voorlopig uitstekend kan redden. Het comité wil de inwoners van de twee andere plaatsen voorlichten over de nadelen van de fusie. Ineens steekt deze discussie in Woudenberg ook weer de kop op, terwijl daar eigenlijk de overgrote meerderheid voor de fusie leek te zijn. Dat bleek onder meer op voorlichtingsavonden over dit onderwerp. De fusie blijft voorlopig de gemoederen nog wel bezighouden.

Gerhard te Winkel

advertentie
advertentie