Gouden Aartje en Johan van de Brake

5 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Het gouden paar is in 1930 geboren in Nunspeet, beiden op een boerderij. Aartje Karsten hielp thuis op de boerderij.

Echtpaar altijd zeer betrokken bij omgeving SCHERPENZEEL - Aartje en Johan van de Brake vormen een gouden bruidspaar. Zij zijn grootgebracht met de overtuiging dat je je moet inzetten voor kerk, staat en maatschappij. Die overtuiging brachten zowel Aartje als Han van de Brake in praktijk. Zij namen volop deel aan verenigingsleven, politiek en kerk. Hierin vervulden zij veelal een bestuursfunctie.

door Lies Waterlander

,,Het was hard werken, ik deed al het voorkomende werk. Ik heb er nooit geen hekel aan gehad. Na de oorlog kon ik verschillende cursussen volgen.“

Boerenzoon

Boerenzoon Johan van de Brake werkte ook op de boerderij, later doorliep hij de Middelbare Landbouwschool in Putten.

Na afloop van een jeugddienst wachtte Han zijn uitverkorene Aartje op, hij zag een verkering met haar wel zitten en wilde die avond op 9 november 1952 nog eens een poging wagen. Met succes. Het stel trouwde op 30 juli 1958 in Nunspeet, hun huwelijk werd kerkelijk ingezegend door ds. Elgersma.

Scherpenzeel

Hun eerste woonplaats was Oldebroek, daarna Rheden en later kochten zij een woning aan de Beeklaan in Scherpenzeel.

Nu wonen zij in een appartement in Groot Wallenburg aan de Margrietlaan. Het werk van Han had altijd wel iets te maken met de agrarische sector: stal- en voedingsadviseur; secretaris en vormingsleider van de jonge Christelijke Boeren- en Tuindersbond in Gelderland en daarna werd hij uitgenodigd om te werken als inspecteur bij het Onderlinge Boerenverzekeringsfonds (nu Achmea).

Mooie dingen

Al in hun jonge jaren waren Aartje en Han van de Brake actief in jeugdorganisaties. C.B.P.B, C.J.B.T.B en andere plattelandsorganisaties konden op hen rekenen.

De eerste kennismaking met Scherpenzeel ervoeren ze als plezierig.

Dat, en de overtuiging dat je je moest inzetten voor kerk, staat en maatschappij, stimuleerden om zich ook in Scherpenzeel actief in te zetten voor het gemeenschapsleven.

Aartje over haar echtgenoot: ,,Han is een organisatieman, hij zit overal in. Ik heb hem hierin nooit tegengehouden, maar het was wel druk. Soms zat hij met het bord eten op zijn schoot aan de telefoon. Hij is van jongsaf politiek geïnteresseerd, het duurde dan ook niet lang of hij werd voor het CDA gekozen in de gemeenteraad.’’

Han: ,,Er zijn in de 20 jaar dat ik in de raad zat mooie dingen tot stand gekomen.” Hierbij memoreert hij de Heijhorst, de aankoop en renovatie van het Koetshuis en Huize Scherpenzeel, de aanleg van de rondweg en zo nog een aantal belangrijke raadsbeslissingen.

Het bestuurswerk voor de RABO-bank, werk voor de kerkenraad en de Oranje Vereniging vroegen ook de nodige tijd. Hoogtepunt was de viering van 750 jaar Scherpenzeel in 1979. Van de Brake stelt dat al die bestuursfunctie een mooie tijd zijn geweest.

,,Ik heb veel geleerd, zou het zo weer overdoen. Ik heb steeds het algemeen belang in het oog gehouden. Als je iets doet krijg je waardering, dat verrijkt je leven.”

Ook Aartje zat niet stil. Functies bij de NCVB (nu Passage), de Vrouwenraad, de SOS nam zij op zich. Met veel plezier denkt zij terug aan de vele jaren dat zij actief was in de toneelclub van de NCVB.

Reizen

Reizen, al dan niet met de caravan, is een grote hobby van dit gouden bruidspaar. Veel landen over de hele wereld bezochten zij.

Aartje en Han kregen vier dochters en nu kunnen zij ook genieten van hun 5 kleinkinderen. Als verrassing kregen zij kaarten voor het concert van André Rieu in de Arena.

Hun gouden bruiloft vierden zij met een groot aantal gasten in gasterij De Klaveet.

Hartverwarmende reacties en cadeaus ontvingen zij. Een heel bijzonder cadeau was voor hen de oorkonde, waarin vermeld staat dat er op hun naam een boom geplant wordt in het Vredeswoud in Israël.

Kaarten

De vele kaarten met goede wensen zien Aartje en Han ook als een stukje waardering. Het stel voelt zich rijk gezegend. Nog steeds onderstrepen zij hun levensmotto “Geloof, hoop en liefde. Doch de meeste van deze is de liefde.”

advertentie
advertentie