Henrieke Boonzaaijer naar EK

12 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Samen met paard Foxi, haar ouders Gert en Ria en zusje Janneke in de speciale vrachtwagen nam Henrieke afgelopen weekend de boot. Maandag komen ze daar volgens verwachting aan, de eerste wedstrijd is vrijdag.

,,Ik heb met Foxi gewoon een hele goede klik’’ RENSWOUDE - Voor de 15-jarige Henrieke Boonzaaijer worden het spannende tijden. Van 15 tot en met 17 augustus staat het EK Eventing voor junioren op het programma in Schotland. Samen met haar paard Foxi gaat ze in Thirlestane Castle een serieuze poging wagen om goud te halen. ,,Ik ga het zeker proberen,’’ zegt Henrieke Boonzaaier in een interview, vlak voor haar vertrek.

door Annelies Wendt

Henrieke Boonzaijer: ,,Ik ben wel benieuwd hoe de boottocht zal gaan. Onderweg mogen we gelukkig wel even bij Foxi kijken en water geven. Maar Foxi is een ervaren paard van 15 jaar dus ik denk wel dat het goed komt. En dan hebben we vier dagen de tijd om te wennen. We overnachten in Schotland in onze vrachtwagen. Dat klinkt gek maar er zit een zogeheten living in en we kunnen dus prima slapen.’’

Meisje

Boonzaaijer plaatste zich door een aantal selectiewedstrijden te rijden, waaronder het NK in Breda en een observatie/selectiewedstrijd in Duitsland. Maar de echte voorbereiding begon eigenlijk al toen ze als vijf-jarig meisje op haar Shetland pony stapte. Met haar ouders als groot voorbeeld kon het haast niet anders dan dat de liefde voor paarden er al van kinds af aan inzat.

Na rijlessen in Lunteren ging Boonzaaijer verder bij de Mosselruiters in Otterlo, waaraan ze nu nog steeds verbonden is. ,,Maar ik kom er eigenlijk niet meer, ik krijg les aan huis van mijn ouders. Elke dag rijd ik paard. Nee hoor, dat vind ik altijd leuk, dat verveelt mij nooit.’’ In Schotland gaat Boonzaaijer op voor het EK eventing, een proef die uit drie onderdelen bestaat: cross, springen en dressuur. Allround is ze dus, maar haar voorkeur gaat uit naar de cross. ,,De snelheid en lekker buiten rijden, dat is het leukste.’’ Tijdens de cross en het springen draagt Boonzaaijer de voorgeschreven cap, tijdens dressuur is het een keurig hoedje. De haren in een netje en een donkerblauw jasje en een spierwitte broek completteren het geheel. Want paardrijden kent strenge voorschriften en etiquetten. ,,We hebben ook sponsors en daarvan krijgen we oranje shirtjes en sokken. Ook de KNHS steunt ons met geld en middelen. Er wordt best goed voor ons gezorgd.’’

Bondscoach Martin Lips zal Henrieke Boonzaaijer en de overige leden Justin Maarse, (Middenbeemster), Elaine Pen (Voorschoten), Peter van Kemenade (Steensel) en Bobby Bary (Alphen aan den Rijn) begeleiden in het Britse Thirlestane Castle. Ook mee zijn teamveterinair Emile Welling, die rechtstreeks van de Olympische Spelen naar Schotland vliegt, en teamtrainer Roeli Bril.

Wedstrijdprogramma:

Woensdag 13 augustus: veterinaire keuring Donderdag 14 augustus: dressuur Zaterdag 16 augustus: cross country Zondag 17 augustus: springen & prijsuitreiking. Meer informatie: www.thirlestane.org..

advertentie
advertentie