Volksraadpleging voorlopig van de baan

9 september 2008 om 00:00 Nieuws

Voorzitter Dekker van de Interprovinciale Commissie heeft aangegeven dat de uitslag van de volksraadpleging zeker niet per definitie overgenomen zal worden. Bovendien sprak ze haar twijfels uit over de geloofwaardigheid van een volksraadpleging waarin de keuze wordt geboden tussen een RSW-gemeente en samenwerking met Veenendaal volgens model Ten Boer. Deze laatste optie is namelijk in de provinciale vergadering van 30 juni al min of meer afgewezen. Schorer reageerde naar aanleiding hiervan: ,,Wat stelt de inspraakprocedure dan nog voor?, daar zijn we verder in het gesprek niet uitgekomen.” De raad stemde na deze inleiding in met het collegevoorstel om vooralsnog níet te besluiten tot het houden van een volksraadpleging.

RENSWOUDE - De inwoners van Renswoude hoeven vooralsnog niet te kiezen tussen een RSW-gemeente of samenwerking met Veenendaal volgens model Ten Boer. Het verwachte herindelingontwerp van de Interprovinciale Commissie (IPC) heeft vertraging opgelopen en wordt nu half september verwacht. Het besluit tot het houden van een volksraadpleging is mede daardoor tijdens de gemeenteraadsvergadering van 2 september uitgesteld.

door Judith Plantinga

In de discussie die volgde maakte met name de SGP zich er hard voor om verder te kijken dan het herindelingontwerp van de IPC. ,,We moeten kijken naar wat daarna komt en zorgen dat we dan zo sterk mogelijk staan”, aldus Ten Voorde (SGP).

Burgemeester Schorer merkte op dat het hem beter lijkt dat college en raad zich gaan richten op de besluitvorming in Den Haag, die na het herindelingontwerp zal volgen. ,,We zullen moeten werken aan dossiervorming over de manier waarop de ARHI procedure verlopen is. Maar ik moet toegeven dat ik weinig illusies heb dat zelfstandigheid zonder meer nog mogelijk is.”

advertentie
advertentie