Uitsluiten SGP niet vreemd

9 september 2008 om 00:00 Nieuws

De keuze had met het aantal zetels van de SGP te maken, maar ook met de motie van wantrouwen die de fractie van de SGP ingediend had. Daardoor viel in juli het college van burgemeester en wethouders.

Motie van wantrouwen is een breekpunt SCHERPENZEEL – De wethouders Han de Ridder (VVD) en Albert Heitink (ChristenUnie) vinden het niet vreemd dat de SGP bij de collegeonderhandelingen buiten de boot gevallen is.

In de ogen van de twee nieuwe, maar toch oude en vertrouwde wethouders was de rekensom snel gemaakt. De CDA-fractie explodeerde voor de zomervakantie. Hierdoor kon het college niet meer op een meerderheid rekenen.

,,Dat had zeker helemaal niets met het functioneren van mijn collega Heitink te maken’’, verklaarde Han de Ridder. ,,En eigenlijk ook niet met mij. We wilden graag verder besturen en zagen gezien de omstandigheden geen reden om niet samen verder te gaan.’’

,,We zochten een derde partner. Daarbij lag DS/PvdA meer voor de hand dan de SGP’’, legde Heitink uit. DS/PvdA heeft drie zetels en kon het college aan een meerderheid helpen. De twee wethouders voelden weinig voor een minderheidscollege met gedoogsteun van een partij.

Beide wethouders wezen er op dat het college van burgemeester en wethouders gevallen is door een motie van de SGP. ,,Ze zeiden eerst dat ze geen vertrouwen meer in ons hadden en wilden toen samen besturen. Ja, zo werkt het niet’’, vond De Ridder. DS/PvdA stemde mee met de motie, maar nam niet het voortouw. ,,Dan ligt het toch anders’’, vonden Heitink en De Ridder.

,,We hebben eerder kansen gehad om het college naar huis te sturen. Dat hebben we niet gedaan’’, verklaarde Van de Weert. ,,Het ging ons om de inhoud. We vonden dat door het ontbreken van een meerderheid geen werkbare situatie ontstond. Daarom steunden we de motie.’’

,,We hadden geen motie nodig om op te stappen’’, voegde De Ridder daar aan toe. ,,We zijn niet helemaal achterlijk. We zien ook wel als het de situatie lastig is. We zouden ons beraden over de ontstane situatie. Dan waren we wel afgetreden.’’ De SGP reageerde teleurgesteld dat ze nu niet mee bestuurt. ,,Als je teleurgesteld raakt, moet je niet de politiek ingaan’’, aldus De Ridder. ,,Bovendien hebben zij ons naar huis gestuurd. Wat verwacht je dan?’’

De drie wethouders verwachten dat er nu beter bestuurd kan worden. ,,Er hing al langer een klap in de lucht. Het is heel lastig voor de ambtenaren om dan te functioneren. Nu zijn we het eens over de toekomst van het dorp. Dat werkt plezieriger.’’

Achteraf bleek het meningsverschil tussen de collegepartijen over de fusie toch te lastig te zijn. ,,We hebben duidelijke afspraken gemaakt. We verwachtten dat het CDA zich loyaal op zou stellen. Dat heeft een gedeelte van de fractie gedaan. De andere helft niet. Dan wordt het lastig’’, zeiden De Ridder en Heitink.

advertentie
advertentie