CU geeft visie op het water

30 september 2008 om 00:00 Nieuws

Gerard van Santen, directeur van de Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei gaf de aanwezigen een impressie van de Grebbelinie.

WOUDENBERG/SCHERPENZEEL - De ChristenUnie hield woensdag 24 september een bijeenkomst in Huize Scherpenzeel, waarbij volop aandacht was voor de waterveiligheid in de Gelderse Vallei. Een twintigtal belangstellenden bezocht de avond.

door Janneke Vermeulen

Oorspronkelijk bedoeld als waterlinie en later gebruikt als verdedigingsbolwerk tegen aanvallen uit het oosten gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Inmiddels zijn er diverse plannen ontwikkeld om de Grebbelinie meer als informatiepunt in te zetten.

Converseren

Doel van de stichting is volgens Van Santen het conserveren en ontwikkelen van de Grebbelinie. Hij denkt hierbij aan bezoekerscentra en het ontwikkelen van activiteiten op en rond de linie zoals kanovaren en survival.

Na de pauze gaf Carla Dik-Faber, Utrechts Statenlid voor de ChristenUnie, een presentatie over de waterveiligheid in de Gelderse Vallei. De Gelderse Vallei wordt beschermd door de Grebbedijk (bij Rhenen) tegen hoogwater in de Nederrijn.

Bij een doorbraak van de Grebbedijk worden ongeveer 200.000 mensen getroffen en is de directe economische schade zeer groot (ca. 11,3 miljard euro).

Provinciale Staten hebben in december 2007 besloten om een onderzoek uit te voeren naar compartimentering. Dit betekent dat een tweede dijk wordt aangelegd, achter de reeds bestaande Grebbedijk, om de Gelderse Vallei te vrijwaren van overstromingsrisico’s.

Overstroming

Uit het onderzoek dat is uitgevoerd blijkt dat aanpassing van de Grebbedijk veel efficiënter is dan compartimentering, zowel uit het oogpunt van kosten als effectiviteit.

Door het aanpassen van de Grebbedijk volgens het concept Deltadijk, wordt de kans op een overstroming verwaarloosbaar klein. Onlangs nog liet het Waterschap Vallei en Eem weten dat de huidige veiligheidsnorm volstaat tot 2065. De ChristenUnie heeft twijfels hierover.

Aangepast

Vanwege de grote maatschappelijke en economische schade in het Valleigebied is het nodig dat de huidige veiligheidsnorm, die dateert uit 1960, wordt aangepast.

De Grebbedijk is in 1997 versterkt, maar de vraag is of de dijk daarmee voldoende bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals beschreven in het rapport van Veerman.

De ChristenUnie is blij met de grote belangstelling voor het onderwerp water en waterveiligheid. Dit bleek wel uit de grote opkomst en de vele vragen die werden gesteld.

Prioriteit

Aan het eind van de avond was het woord aan Jef Landman, lijsttrekker van de ChristenUnie bij de waterschapsverkiezingen in het gebied Vallei en Eem. Hij gaf aan hoge prioriteit te geven aan waterveiligheid.

Belangstellenden krijgen een verhandeling te horen over water en veilgheid.

advertentie
advertentie