Blij met één gemeente

7 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - De gemeentelijke herindeling raakt mensen op het persoonlijke vlak. Hun bedrijf ligt bijvoorbeeld in twee gemeenten. Dat gaat in de toekomst veranderen. Ze reageren tevreden voor hun zaak. Bij onderdelen van de herindeling zetten ze echter vraagtekens. Karel van Dijk van Allurepark De Lucht hoeft in de toekomst niet meer met drie gemeenten en twee provincies om de tafel. ,,Dat schoot dus niet op. Het is fijn dat dit verandert.’’ Als Renswoudenaar zet hij vraagtekens bij de noodzaak van de fusie.

door Gerhard te Winkel

,,Het maakt mij niet uit in welke gemeente mijn grasveld ligt’’, zegt Petri van Allurepark Laag Kanje. Woudenberg en Scherpenzeel hebben bij de provincies Utrecht en Gelderland een fusie met Renswoude aangevraagd. In dit proces wordt een aantal gemeentegrenzen veranderd.

De betrokkenen zijn zelf blij met het oog op hun zaak, maar niet met de voorstellen van de Inter Provinciale Commissie.

Karel van Dijk van Allurepark De Lucht is genuanceerd. Zijn zaak ligt in Renswoude en Barneveld en heeft een weg op Scherpenzeels grondgebied.

,,Voor mij is het zakelijk gezien veel beter om met één gemeente en één provincie zaken te moeten doen. Ik wil nu uitbreiden. Dat geeft een heel gedoe’’, aldus Van Dijk.

Van Dijk moet nu eerst naar Renswoude en dan naar de provincie Utrecht. Vervolgens moet hij naar de gemeente Scherpenzeel en Barneveld en de provincie Gelderland. ,,Ik ken weinig mensen in het gemeentehuis in Barneveld. Het kost extra tijd om daar de juiste persoon te vinden’’, legt Van Dijk uit.

Als Renswoudenaar is hij niet blij met de fusie. ,,Ik zie niets in de fusie. Ik opteer voor de samenwerking met Veenendaal. Deze nieuwe gemeente gaat uiteindelijk weer samen met Leusden. Dat lijkt mij niets.’’

Volgens de provincie leidt samenwerking met Veenendaal op termijn ook tot een fusie. ,,Dan toch liever Veenendaal’’, stelt hij.

Voor Allurepark Laag Kanje maakt het weinig uit dat deze in de toekomst in het geheel in de gemeente Utrechtse Heuvelrug komt te liggen. ,,In Woudenberg ligt van mij alleen een grasveld. Voor mij maakt het niets uit waar dat precies ligt’’, aldus Petri.

Hij heeft echter wel twijfels bij het plan van de Inter Provinciale Commissie om het Henschotermeer niet langer op het grondgebied van twee gemeenten te laten liggen. Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg wilden allebei het Henschotermeer graag in het geheel tot hun grondgebied rekenen. Ze kamen niet tot overeenstemming en besloten dan maar alles bij het oude te laten. Ongewenst vond de IPC. Uiteindelijk koos de commissie voor Woudenbergse zeggenschap.

Ik denk dat ze beter voor Utrechtse Heuvelrug hadden kunnen kiezen’’, vindt Petri. ,,Die gemeente zet zich veel meer in voor recreatie. Voor de promotie van het Henschotermeer lijkt me dat beter.’’

Met deze argumenten zal Utrechtse Heuvelrug zich weer naar de provincie wenden. Ze legt zich niet zonder meer neer bij het verlies van het Henschotermeer. Overigens mag ze wel Overberg houden. In eerste instantie leek die plaats ook deel te gaan maken van RSW. De bevolking koos tijdens een volksraadpleging echter voor Utrechtse Heuvelrug. De Vereniging ‘Austerlitz Belang’ pleitte deze zomer voor samenvoeging van het dorp met de Pyramide. Nu hoort het dorp bij Zeist en de Pyramide bij Woudenberg. De woordvoerder voor Austerlitz Jan Snijders verklaarde ook al dat hij in Woudenberg weinig mensen kent en het dus lastiger is de juiste persoon op het gemeentehuis te vinden. Woudenberg heeft bij de IPC gepleit voor handhaving van de huidige situatie. Dat heeft overigens niets met geld te maken, want de Pyramide levert geen toeristenbelasting op.

Voor Petri maakt het weinig uit dat zijn park in de gemeente Utrechtse Heuvelrug komt te liggen.

advertentie
advertentie