Woonstede reikt eerste energiecertificaat uit

30 januari 2009 om 00:00 Nieuws

REGIO - Afgelopen week werd door Woonstede het eerste energiecertificaat uitgereikt. Elke klant van Woonstede krijgt voortaan bij de overdracht van de woning een energiecertificaat uitgereikt. De corporatie heeft het afgelopen jaar alle 10.000 woningen voorzien van een label waarvan nu het eerste certificaat werd uitgereikt aan mevrouw Groeneveld.

,,Ik krijg een mooie woning aan de Rozenlaan”, zegt mevrouw Groeneveld enthousiast. ,,Ik heb er meer dan 16 jaar geleden ook al gewoond en wilde weer terug.” Op het certificaat is te zien dat de woning label B heeft. Vindt mevrouw Groeneveld het prettig om te weten hoe energiezuinig de woning is? ,,Jazeker. Ik had al gezien dat de woning goed is geïsoleerd en dat vind ik belangrijk. Ik ben zuinig met energie en gas omdat je nooit weet hoe de tijden worden. Het kan wel eens opraken!”

Het energielabel voor woningen is vergelijkbaar met het energielabel voor witgoed en auto's. Het label loopt van klasse A t/m G en de kleuren groen t/m rood. Een woning met het A-label is het energiezuinigst in zijn klasse en met het G-label het minst zuinig. Toen de woningen van Woonstede afgelopen jaar werden gelabeld, bleken de woningen gemiddeld label C te hebben. Het gemiddelde van de woningen in Nederland ligt ruim anderhalf label lager.

Woonstede krijgt binnenkort zelf ook een certificaat uitgereikt: het certificaat klimaatcorporatie. Dit certificaat is voor corporaties die voldoen aan een uitgebreid pakket van eisen op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid. “Er zijn slechts drie andere corporaties in Nederland die dit certificaat kregen: dus dit jaar heeft voor ons nu al een bijzonder tintje,” aldus Wim Sterkenburg, directeur van Woonstede. Voor Woonstede staat 2009 dan ook in het thema van duurzaamheid en energie en de corporatie is met diverse ‘voorbereidende activiteiten’ bezig. Welke activiteiten dit concreet zijn, wil Sterkenburg nog niet zeggen. ,,Daarover hoort u meer over enkele weken bij de overhandiging van het klimaatcertificaat. Dat zal niet ongemerkt voorbij gaan.”

advertentie
advertentie