Meer werkloosheid in Scherpenzeel

24 april 2009 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL – In Scherpenzeel waren in maart 87 mensen werkloos. Dat is 26 procent meer dan vorig jaar in dezelfde maand. Dat blijkt uit cijfers van UWV Werkbedrijf. In absolute getallen valt de werkloosheid in het dorp nog wel mee. ,,Maar elke werkloze is er een te veel’’, aldus het UWV (voorheen CWI). Er zijn 44 mannen op zoek naar werk.

Het UWV publiceerde onlangs de werkloosheidscijfers voor de provincie Gelderland. De groei in Scherpenzeel is relatief groot. De gemeente staat in de top drie van de stijgers. Dat komt ook, omdat Scherpenzeel traditioneel weinig werkloosheid kent.

Uit de cijfers van het UWV blijkt dat er in maart 8 procent meer werklozen in Scherpenzeel waren dan in februari. Noch de gemeente noch het UWV kan zomaar duidelijke redenen geven voor de toename van de werkloosheid. Aangezien mensen meestal eerst een WW-uitkering krijgen en pas daarna bij de gemeente om bijstand aankloppen, is er bij de gemeente nog niets te zien van de stijging van de werkloosheid. Het is maar de vraag of alle ingeschreven werklozen uiteindelijk bij de gemeente terecht zullen komen. Ze kunnen alweer eerder een baan gevonden hebben.

De verslechtering van de situatie op de arbeidsmarkt zet door. Vanaf september vorig jaar loopt het aantal niet-werkenden landelijk en regionaal op. Sinds december neemt de groei versneld toe. De stijging in Gelderland is wel iets minder sterk dan landelijk. Eind maart waren er in Gelderland 51.100 mensen zonder werk.

Het aantal niet-werkenden steeg het afgelopen kwartaal harder dan in het laatste kwartaal van 2008. De Gelderse vestigingen van UWV WERKbedrijf telden eind maart 51.100 mensen zonder werk. Dat is vijf en een half procent van de beroepsbevolking. De toename geldt voor alle leeftijdsgroepen. Bijna 5.600 jongeren in Gelderland zijn zonder werk.

In vergelijking met maart vorig jaar is het beeld wisselend. In een aantal gemeenten steeg het aantal niet-werkenden, op andere plaatsen is het beeld nog altijd gunstiger. In heel Gelderland zijn er nu 1.400 mensen méér zonder werk dan vorig jaar. Hiermee is de daling in de eerste drie kwartalen van vorig jaar tenietgedaan. De stijging was relatief het sterkste in de gemeenten Lochem, Scherpenzeel en Winterswijk.

Vooral mannen raken zonder werk. Zij zijn sterk vertegenwoordigd in sectoren die door de gevolgen van de recessie worden getroffen. Voorbeelden daarvan zijn de bouw, industrie, techniek en transport. Wanneer bijvoorbeeld de detailhandel of de horeca te maken krijgen met meer uitstroom, dan treft dat vaker vrouwen.

Naar opleidingsniveau bleef het aantal werkloze VMBO-ers het afgelopen jaar ongeveer gelijk. De groei was het sterkste op het niveau MBO/HAVO/VWO. Het aantal hoger opgeleiden werklozen steeg in Gelderland minder dan gemiddeld (+3%). Dat treft in sterke mate de economisch-administratieve beroepen.

In Gelderland werden er zesduizend nieuwe vacatures ingediend. Eind maart stonden er ruim 4.400 vacatures open, tegenover 5.500 vorig jaar. Tot en met MBO-niveau is de arbeidsmarkt in Gelderland ruimer dan gemiddeld. Dat betekent dat er minder openstaande vacatures zijn per direct inzetbare werkzoekende. Toch blijven er wel degelijk kansen. Krapte aan personeel is er bijvoorbeeld in de techniek en in de beveiliging.

advertentie
advertentie