Verbetering bereikbaarheid knooppunt

3 juli 2009 om 00:00 Nieuws

REGIO - Meer thuiswerken, telefonisch vergaderen, videoconferenties, carpoolen, medewerkers die hun parkeerpas inleveren… een aantal toonaangevende bedrijven van het nieuwe Netwerk Mobiliteitsmanagement “Verder via Veluwe” (Barneveld, Hoevelaken en Nijkerk) ondernemen zelf steeds meer initiatieven om het wegennet rond knooppunt Hoevelaken en daarmee ook hun ‘eigen’ bedrijventerreinen bereikbaar te houden. Ze roepen andere bedrijven in de regio op zich bij hun initiatief aan te sluiten. Voor zo’n 60 bedrijven met bijna 3500 werknemers is door een mobiliteitsscan al duidelijk waar de mogelijkheden voor betere bereikbaarheid én besparing liggen.

In het voorjaar van 2009 zijn procedures gestart voor de verbetering van het knooppunt Hoevelaken. De provincies Utrecht en Gelderland geven daarmee aan, dat zij niet langer willen wachten, maar concrete maatregelen (en oplossingen) voorstaan. Dat betekent tegelijkertijd, dat (de omgeving van) het knooppunt de komende jaren het decor van ingrijpende wegwerkzaamheden zal zijn. De files zullen, mede vanwege die werkzaamheden, vooralsnog blijven bestaan. Overheden vinden het daarom des te belangrijker om de mogelijkheden van het openbaar vervoer uit te breiden. De gemeente Barneveld en de provincie Gelderland werken bijvoorbeeld samen voor een ondertunneling bij station Barneveld-Noord, in combinatie met verbeterde P&R-voorzieningen. Ook zijn afspraken gemaakt met de Nederlandse Spoorwegen om het stationsgebied Barneveld-Noord verder te ontwikkelen.

Een ander voorbeeld is de realisering van het nieuwe station Hoevelaken. Het wordt de komende jaren aantrekkelijker om de (auto)spits te mijden. Het openbaar vervoer is daarmee een goed alternatief voor de auto.

Naast deze ontwikkelingen zullen bedrijven in de regio ook zélf maatregelen moeten treffen om de bereikbaarheid en mobiliteit te verbeteren. VNO-NCW speelt hierbij een belangrijke rol om de bedrijven hierin te stimuleren.

Concrete resultaten

Een aantal toonaangevende bedrijven in het gebied (Van Deuveren Traffic, RaboVastgoed-groep, De Drie Poorten uit Hoevelaken/Nijkerk; Bos Trailerverhuur, Van Delen Telecom, Visser&Visser, ORLACO uit Barneveld en Meander uit Amersfoort) ziet zichzelf als voorhoede-bedrijven. Tijdens een eerste gezamenlijke bijeenkomst bleek dat de bedrijven allerlei creatieve en innovatieve ideeën hebben, die kunnen worden omgezet in projecten bij de uitvoering van afspraken voor de bedrijventerreinen. Dit stimuleert klanten en medewerkers om op een slimmere manier naar het bedrijventerreinen te komen. Dat gaat niet vanzelf: de files blijven een gegeven en bedrijven zijn nu vaak slecht bereikbaar met het openbaar vervoer.

De bedrijven die samenwerken in het Netwerk Mobiliteitsmanagement “Verder via Veluwe” zijn ervan overtuigd, dat het bedrijfsleven ook zelf een actieve rol moet spelen om deze regio bereikbaar te houden. Daarom is het belangrijk, dat andere bedrijven zich bij dit initiatief aansluiten. Deze samenwerking kan leiden tot nieuwe ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om een spitsbus te laten rijden.

Intentieovereenkomst en vervolg

Op donderdag 2 juli 2009 is een intentieovereenkomst getekend. De komende periode wordt gebruikt om de mogelijkheden van het bedrijfsleven en van de overheid vast te leggen. Dat moet in september leiden tot een concreet plan van aanpak.

advertentie
advertentie