Reorganisatie bij Vitras/CMD

7 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Directeur Ella van Lingen: “Ik vind onze keus heel spijtig voor onze cliënten en medewerkers, maar wij vinden Hulp bij het Huishouden een vak en dat heeft een prijs. De dienstverlening die Vitras/CMD wel op een verantwoorde manier kan aanbieden, zetten wij voort. In de verzorging en verpleging van cliënten thuis verandert dus niets.”

Geen nieuwe contracten Hulp bij Huishouden SCHERPENZEEL/RENSWOUDE - Vitras/CMD gaat geen nieuwe contracten Hulp bij het Huishouden meer aan na het aflopen van de contracten op 1 oktober 2009 in De Bilt en 1 januari 2010 in Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en IJsselstein.

,, Wij vinden Hulp bij het Huishouden een vak. Wij bieden kwaliteit en dat heeft een prijs. Onze hulpen bij het Huishouden zijn kundig en ervaren. Ze kunnen meer dan alleen schoonmaken; ze zien het ook als er meer hulp nodig is en durven bijvoorbeeld de huisarts te bellen. Wij willen wel Hulp bij het Huishouden bieden, maar niet tegen elke prijs. In de afgelopen jaren zijn de tarieven sterk verlaagd. Dit heeft tot verlies geleid en tot minder werk in minder gemeenten. Wij kunnen dit werk niet met deze kwaliteit voortzetten omdat wij onvoldoende geld in de Hulp bij het Huishouden-kas hebben. Wij moeten juist ons verlies terugdringen. Daarom gaan we geen nieuwe contracten meer aan”, aldus Van Lingen.

Overgang

Concreet betreft het per 1 oktober 2009 de gemeente De Bilt en per 1 januari 2010 de gemeenten Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, IJsselstein en Wijk bij Duurstede. ,,Wij brengen onze beslissing nu al naar buiten - ruim voor het aflopen van de contracten - opdat gemeenten en wij maximale gelegenheid hebben om een zorgvuldige overgang van cliënten en medewerkers te organiseren.

We concentreren ons op de thuiszorg: het verzorgen en het verplegen van cliënten thuis. We kennen de cliënten, we zijn kundig en we kunnen deze zorg blijven bieden.

Het voortzetten van de hulp voor cliënten komt door het aflopen van de contracten niet in gevaar. Vitras/CMD zal er alles aan doen om te zorgen dat cliënten hun vertrouwde huishoudelijke hulp zoveel mogelijk kunnen behouden. Cliënten ontvangen van de gemeenten informatie over de nieuwe zorgaanbieders waaruit zij kunnen kiezen. Vitras/CMD komt graag met deze organisaties tot afspraken voor het overnemen van personeel en cliënten zodat op die manier continuïteit van hulp voor onze cliënten gewaarborgd wordt en onze medewerkers verzekerd blijven van werk.

Er verandert niets in de verzorging en verpleging. Cliënten die verzorgd en verpleegd worden door medewerkers van Vitras/CMD hoeven zich geen zorgen te maken. De Verzorging en Verpleging wordt gewoon voortgezet zoals zij van ons gewend zijn. Medewerkers worden begeleid van werk naar werk

Reorganisatie

Vitras/CMD heeft aan de Ondernemingsraad advies gevraagd over de voorgenomen reorganisatiemaatregelen. Dit plan heeft steun van de Ondernemingsraad gekregen. Samen met de vakbonden is een Sociaal Plan overeengekomen, daarin zijn faciliteiten voor medewerkers afgesproken. Daarnaast heeft Vitras/CMD voor alle huishoudelijke hulpen bijeenkomsten georganiseerd waarin uitgebreide informatie werd gegeven over het niet voortzetten van de Hulp bij het Huishouden en waar gelegenheid was tot het stellen van vragen. Het werk blijft bestaan, echter niet vanuit Vitras/CMD en dat gaat ons zeer aan het hart. Vitras/CMD zal alle vaste huishoudelijke hulpen via persoonlijke gesprekken zo goed mogelijk begeleiden bij het vinden van ander werk binnen de organisatie of bij een andere (zorg) organisatie. Er is een eigen Mobiliteitsbureau opgericht dat de medewerkers hierbij helpt. De alfahulpen die bemiddeld worden door Vitras/CMD kunnen mogelijk ook door de nieuwe zorgleveranciers ingezet worden.

Samenwerking

De dienstverlening die Vitras/CMD op een verantwoorde manier kan aanbieden, zet zij voort. Vitras/CMD gaat door met zorgen weg te nemen door zorg te verlenen. Cliënten kunnen bij Vitras/CMD terecht voor deskundige Verpleging en Verzorging aan huis, Algemeen Maatschappelijk Werk, Jeugdgezondheidszorg, diverse comfortdiensten en de uitleen van hulpmiddelen. Wij vinden het belangrijk om deze zorgverlening lokaal en dicht bij de cliënten te verstevigen. Daarvoor is naast de eigen kracht, ook partnerschap met de gemeenten, de huisartsen en het zorgkantoor van groot belang. Gemeenten hebben onlangs weer hun tevredenheid en vertrouwen uitgesproken over deze diensten van Vitras/CMD. Met alle partijen zetten wij graag de goede samenwerking voort.

advertentie
advertentie