Ministerraad achter herindeling

14 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Streefdatum voor de fusie is 1 januari 2011. ,,Het belangrijkste doel van de herindeling is het duurzaam versterken van de bestuurskracht van de betrokken gemeenten in hun regionale context’’, aldus het kabinet. ,,Door deze gemeentelijke herindeling zal de nieuwe gemeente nu en in de toekomst voor haar taken zijn toegerust. Dit is in het belang van de inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties in de drie gemeenten.’’ Het wetsvoorstel wordt nu voor advies gezonden aan de Raad van State.

RENSWOUDE/SCHERPENZEEL/WOUDENBERG - De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met samenvoeging van de gemeenten Renswoude en Woudenberg (provincie Utrecht) en de gemeente Scherpenzeel (provincie Gelderland). De nieuwe gemeente Woudenberg zal gaan behoren tot de provincie Utrecht, zo blijkt uit het wetsvoorstel voor de gemeentelijke herindeling dat staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten (binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) de ministerraad voorlegde. door Gerhard te Winkel en Jan Kas

Eerste stappen

Het initiatief voor samenvoeging namen de gemeenten Woudenberg en Scherpenzeel. Renswoude is fervent tegenstander van het fusieplan en probeert via een lobby in Den Haag de fusie tegen te houden. Woudenberg en Scherpenzeel zijn sterk voor. In het proces zijn de emoties hoog opgelopen. Renswoude hoopt nog steeds dat het fusievoorstel in de Tweede Kamer weggestemd zal worden. SP en CDA zullen naar verwachting tegenstemmen. Dan zou met steun van een derde fractie de fusie kunnen stranden.

De provincies Utrecht en Gelderland zijn blij met het wetsvoorstel. ,,We hebben een gedegen, onderbouwd en zorgvuldig herindelingsadvies aangeleverd voor de duurzame versterking van de bestuurskracht in het Valleigebied. Met de samenvoeging van Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg ontstaat een sterke, toekomstbestendige gemeente. Het is jammer dat niet iedereen deze samenvoeging onderschrijft, maar toch kan ze op voldoende draagvlak rekenen. Wij zijn blij dat het wetsvoorstel is vastgesteld conform ons advies. De gemeenten kunnen nu beginnen met de voorbereidingen voor de fusie’’, stelt de Utrechtse gedeputeerde Marjan Haak-Griffioen, voorzitter van de interprovinciale commissie die het herindelingsadvies had voorbereid.

Jan van Bergen, burgemeester van Woudenberg, reageert opgetogen. ,,Dit is iets wat wij bestuurlijk graag willen. We hebben hierop gehoopt, aangedrongen en we hebben het ook wel verwacht. Dan is het fijn dat het fusievoorstel weer een stap dichter bij parlementaire besluitvorming komt. We hebben zin om met z’n drieën de nieuwe gemeente te gaan vormen. Ik hoop dat Renswoude nu ook mee gaat doen, al neem ik wel aan dat ze in Den Haag zal blijven strijden voor zelfstandigheid. Het werk gaat nu beginnen. We moeten gezamenlijk een mooie nieuwe gemeente gaan bouwen. Dat is goed te doen in anderhalf jaar. We kunnen nu in de zomermaanden de eerste stappen naar een fusie zetten’’, aldus Van Bergen. Hij hoopt dat een projectgroep in het leven geroepen wordt om de fusie voor te bereiden. Op bestuurlijk en ambtelijk niveau moet er veel geregeld worden.

Teleurgesteld

,,We zijn teleurgesteld’’, zegt Hugo Schorer, burgemeester van Renswoude. Hij put echter hoop uit een motie die vorige week in de Tweede Kamer is aangenomen. Daarin staat dat gemeenten niet tot het zware middel van een herindeling gedwongen mogen worden, tenzij ze er op bestuurlijk vlak een potje van gemaakt hebben. De grootte van gemeenten doet in dit verband niet ter zake. ,,Dat is een gunstige uitspraak voor ons’’, vindt Schorer.

,,We kijken zeer positief tegen deze ontwikkeling aan.’’ Hij wijst er verder op dat de ministerraad bij het eveneens vrijdag genomen besluit over samenvoeging van de gemeente Bussum met Muiden, Naarden en Weesp in de nieuwe gemeente Naardermeer de Raad van State aanraadt ook eens naar de gevolgde procedure te kijken. ,,Dat zou in ons geval ook verstandig zijn’’, zegt hij. Bussum ziet evenmin als Renswoude heil in fuseren en heeft zich daar altijd tegen verzet.

Op de vraag of Renswoude blijft vechten voor zelfstandigheid antwoordt Schorer: ,,Uiteraard. We zullen de mening van de gemeenteraad en de bevolking blijven uitdragen.’’ Renswoude zal nu echter ook met Woudenberg en Scherpenzeel aan tafel gaan zitten om over de fusie te spreken, aldus Schorer. ,,Ik verwacht dat de provincie in augustus of september een bestuurlijke startbijeenkomst belegt.’’

Vertrouwen

Albert Heitink, wethouder van Scherpenzeel, is bijzonder content met het besluit. ,,Het kabinet heeft vertrouwen in de fusie. Daar ben ik bijzonder blij mee. Nu gaat het voorstel naar de Raad van State en de Tweede Kamer. In de Tweede Kamer wordt het een andere afweging. Het zijn allemaal kleine stapjes, maar die moeten wel gezet worden.’’ Heitink hoopt dat in de Tweede Kamer door een amendement de naam van de fusiegemeente gewijzigd kan worden. Anders heet die eerst Woudenberg. Later zal de naam dan weer veranderd worden. ,,Dat kost tonnen. Dat moet je eigenlijk niet willen’’, aldus Heitink. Hij verwacht overigens niet dat die naamswijziging in de Tweede Kamer een eenvoudige zaak zal zijn.

Duidelijkheid

Heitink is blij met de duidelijkheid vlak voor de zomer. ,,De gemeenteraadsverkiezingen zijn uitgesteld. Nu heeft het kabinet besloten dat de fusie door kan gaan. Dat is consistent.’’ De Scherpenzeelse wethouder is verheugd als hij verneemt dat de gemeente Renswoude nu ook mee wil praten. ,,Dat is goed nieuws. We gaan samen een mooie gemeente maken.’’

advertentie
advertentie