Meander start met Acute Zorg Neurologie

16 juli 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT / REGIO - Het Meander Medisch Centrum is gestart met een afdeling Acute Zorg Neurologie. Mensen met acute neurologische aandoeningen, zoals een beroerte, epilepsie of hersenvliesontsteking, kunnen hier terecht voor onderzoek en intensieve behandeling en bewaking. Extra zorg, met als doel het herstel van de patiënt zo snel mogelijk te bevorderen en complicaties tegen te gaan.

,,Binnen de neurologie zijn de mogelijkheden voor onderzoek en behandeling de laatste jaren enorm toegenomen”, vertelt neuroloog Jan Boringa. “

Zeker ook in de acute zorg. Denk bijvoorbeeld aan iemand die een beroerte heeft gehad. Als we de patiënt binnen drie uur behandelen, vergroot dit de kans op goed herstel aanzienlijk. Wij zeggen niet voor niets ‘time is brain’. Elke minuut gaan er een miljoen hersencellen kapot. Je kunt je dus voorstellen dat snelheid bij acute neurologische aandoeningen van levensbelang is. Niet alleen bij een beroerte, maar ook bij zeer ernstige trauma’s, hersenvliesontsteking of epilepsie. Door heel snel in te grijpen, kunnen we het herstel van deze patiënten bevorderen en complicaties tegengaan. Dat is de belangrijkste reden waarom we de Acute Zorg Neurologie hebben opgericht.”

Een veilig gevoel

Een acute neurologische opname brengt voor veel patiënten gevoelens van angst en onzekerheid met zich mee. “Stel je eens voor hoe onzeker je wordt als je plotseling niet meer uit je woorden kunt komen, of als de helft van je lichaam van het ene op het andere moment verlamd is”, vertelt Cora Buizer, verpleegkundige Acute Zorg Neurologie. “Dat kan gebeuren bij mensen die een beroerte krijgen. Onze afdeling heeft vijf bedden en is zo ingericht dat we optimaal zicht hebben op de patiënten. Verpleegkundigen zijn speciaal opgeleid om neurologische patiënten in de acute fase te verplegen en bewaken. Met behulp van monitoren bij elk bed houden we de vitale functies van de patiënt in de gaten. Zodra de acute fase voorbij is, gaat de patiënt naar de verpleegafdeling. Al deze zaken geven onze patiënten een veilig gevoel.”

Trots

Voorheen had Meander Medisch Centrum een Stroke Unit voor de acute opvang van mensen met een beroerte. Die is nu opgeheven. De Acute Zorg Neurologie is een logische uitbreiding hiervan. Jan Boringa: “We kunnen onze patiënten nu optimale verpleegkundige en medisch zorg bieden. Daar zijn we trots op.”

Op de afdeling Acute Zorg Neurologie is snelheid van levensbelang.

advertentie
advertentie