Samenwerking Nieuwe Hollandse Waterlinie

17 juli 2009 om 00:00 Nieuws

REGIO - De provincie Utrecht en Dienst Landelijk Gebied (DLG) hebben vandaag afspraken vastgelegd om de komende jaren hun samenwerking te versterken om projecten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie te realiseren. De meerjarenovereenkomst voor de periode 2009-2014 is vandaag ondertekend door mevrouw Raven, gedeputeerde provincie Utrecht, en de heer Heij, algemeen directeur DLG.

Gedeputeerde Anneke Raven: ,,Ik ben blij dat wij deze afspraken met DLG vandaag kunnen vastleggen. De meerjarenovereenkomst zorgt ervoor dat de doelen die geformuleerd zijn voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie zullen worden gerealiseerd. Daar waar mogelijk in samenhang met andere gebiedsontwikkelingsprocessen. Zo zal onder andere het gebied Linieland recreatief heringericht en beter bereikbaar worden en zal bij Fort bij Vechten het Nationale Informatiecentrum gerealiseerd worden. Per jaar worden op projectniveau concrete afspraken vastgelegd. De provincie Utrecht en DLG maken zich samen sterk voor realisering van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.’

Op 12 december 2008 heeft het kabinet besloten 35 miljoen euro uit de Nota Ruimte toe te kennen voor de gebiedsontwikkelingsprojecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) in de provincies Utrecht en Gelderland. Er vinden al veel projecten plaats in dit gebied.

De provincie Utrecht wil een tijdige en kwalitatief hoogstaande afronding van de NHW-projecten. DLG kan als landelijke organisatie meerwaarde bieden door de ervaringen met de uitvoering van de NHW-projecten in de NHW-provincies binnen DLG te delen zodat kwaliteit geleverd wordt en er doelmatig en doelgericht geopereerd kan worden.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is van oorsprong een militaire verdedigingslinie die zich uitstrekt van Muiden bij het IJsselmeer tot aan de Biesbosch. De Linie kon vrij snel onder water gezet worden, waardoor vijandelijke legers Nederland moeilijk konden binnentrekken. De Linie is 85 kilometer lang, bestaat uit vijf vestingsteden en vele forten en verdedigingswerken. De komende jaren moet de Linie weer onderdeel worden van het nationaal geheugen en een nieuwe plek krijgen in het landschap. Daarbij gaat het zowel om recreatie en natuur als om waterberging.

advertentie
advertentie