De Nacht van Herodes

25 juli 2009 om 00:00 Nieuws

LEUSDEN – Nationaal Monument Kamp Amersfoort biedt op zaterdag 15 augustus bezoekers de voorstelling ‘De Nacht van Herodes’ aan. De Culemborgse theatergroep De Blauwe Tulp brengt naast de wachttoren een eerbetoon aan joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog werden afgevoerd naar vernietigingskampen.

In 1943 bouwen de Duitse bezetters in Vught een doorgangskamp voor joden. Tot de sluiting van het kamp, in september 1944, zullen hier 12.000 mensen korte of langere tijd gevangen zitten. Onder hen veel zieken, ouderen en kinderen.

Op 6 en 7 juni 1943 worden 1269 kinderen uit Kamp Vught naar Polizeiliches Durchgangslager Westerbork overgebracht. Een dag later worden zij naar een dan nog onbekende bestemming in oostelijke richting weggevoerd. De meeste kinderen worden begeleid door hun moeder, sommigen door hun vader.

Na drie dagen en nachten, na 72 uur opgesloten te hebben gezeten in afgeladen, stinkende wagons zonder sanitaire voorzieningen, komen zij uitgeput in het Poolse gehucht Sobibor aan. De kinderen hebben honger en dorst: zij huilen, zijn bang. In plaats van eten en drinken, de gelegenheid te krijgen om zich te wassen en te ontspannen, worden zij met hun begeleiders onmiddellijk na aankomst naar de gaskamer geleid. . .

Sobibor blijkt een vernietigingskamp te zijn.

Als eerbetoon aan deze onschuldige kinderen tracht theatergroep De Blauwe Tulp uit Culemborg in de (openlucht)voorstelling De Nacht van Herodes het verblijf van de kinderen in het kamp en hun laatste reis naar het Oosten te verbeelden.

Een poging slechts. Ons voorstellingsvermogen schiet immers te kort om de gruwel van deze werkelijkheid te kunnen benaderen.

Ook Kamp Amersfoort heeft kinderen onder de gevangenen gekend.

Aanvang: 20.00 uur

Adres: Loes van Overeemlaan 19, Leusden.

Toegang: gratis

Reserveren: info@kampamersfoort.nl; tel. 033-4613129.

advertentie
advertentie