‘Erkenning docenten levensbeschouwing’

18 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Tot afgelopen schooljaar waren openbare basisscholen voor het levenbeschouwelijke onderwijs afhankelijk van de gemeenten. Die hadden de vrijheid al dan niet subsidie te verlenen voor godsdienstig of humanistisch vormingsonderwijs (gvo en hvo). ,,Gemeenten deden mee op vrijwillige basis, er was geen verplichting”, zegt coördinator Jan Beijer van het dienstencentrum gvo en hvo, dat fungeert als gemeenschappelijk administratiekantoor. ,,Dat betekent dat, kort door de bocht gezegd, in de ene helft van Nederland wel en in de andere helft geen levensbeschouwelijk vormingsonderwijs werd gegeven.” In de regio Eemland /Heuvelrug hebben gemeenten als Scherpenzeel, Amersfoort, Woudenberg en Leusden een regeling voor hvo en gvo, maar Doorn (Utrechtse Heuvelrug) bijvoorbeeld niet.

Rijk neemt gemeentelijke regeling over SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil de subsidie voor godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs op obs De Dorpsbeuk stopzetten. Het Rijk stelt vanaf komend schooljaar geld beschikbaar voor het levensbeschouwelijke onderwijs op openbare basisscholen, waardoor gemeentelijke subsidie niet meer nodig is. Directeur Judit van Buuren van De Dorpsbeuk juicht dit toe. ,,Dit soort onderwijs wordt nu veel beter geregeld.”

door André van der Velde

Onderbetaald

Een ander probleem was dat docenten hvo en gvo in het openbaar basisonderwijs fors werden onderbetaald. Beijer: ,,De openbare basisscholen verzorgen het levensbeschouwelijke vormingsonderwijs niet zelf. Zij zijn immers neutraal. Daarom worden via de subsidies de organisaties betaald die dat onderwijs op zich nemen. De scholen stellen in feite alleen ruimte en tijd beschikbaar. Maar de meeste gemeenten verleenden een zodanige subsidie dat de leraren er niet van konden rondkomen. Gemiddeld genomen verdienden ze slechts de helft van wat hun reguliere collega’s in het basisonderwijs verdienen.”

Op aandringen van de Tweede Kamer is het ministerie van Onderwijs met een andere regeling gekomen.

,,De Kamer wilde hogere kwaliteitseisen voor het onderwijs en realiseerde zich toen dat dan ook de betaling van de docenten hvo en gvo zou moeten worden aangepast. Ze geven nu tien miljoen euro op jaarbasis, dat is twee maal zoveel als tot nu toe jaarlijks door de gemeenten werd uitgetrokken”, aldus Beijer.

Directeur Van Buuren van obs De Dorpsbeuk is heel tevreden met de veranderingen. ,,Wij hebben niets te klagen over de gemeente Scherpenzeel, die heeft altijd meegewerkt. Maar dat het nu eindelijk landelijk wordt geregeld, is een erkenning voor deze leraren, ook financieel.”

De Dorpsbeuk telt zo’n 150 leerlingen en het gvo en hvo worden vanaf groep 4 aangeboden door twee leraren. ,,Wij doen dat omdat we het belangrijk vinden dat kinderen met levensbeschouwing in aanraking kunnen komen. Of ze die lessen daadwerkelijk volgen hangt van de ouders af. Die kunnen er elk jaar weer opnieuw voor kiezen of ze al dan niet hun kinderen dat soort onderwijs laten volgen.”

advertentie
advertentie