Buurtzorg Scherpenzeel van start

8 september 2009 om 00:00 Nieuws

Sinds zo’n vijftien jaar geleden de marktwerking en schaalvergroting werden ingevoerd bij de ‘oude’ thuiszorgorganisatie, is de zorg er niet klantvriendelijker op geworden. Zowel de wijkverpleegkundige als de cliënt raken verloren in het grote geheel.Daarom richtte Jos Blok in 2006 de Stichting Buurtzorg Nederland op, waarbij in feite de wijkverpleegkundige zoals men die vroeger kende, haar comeback maakt. ,,Het is ‘ouderwetse’ zorg op een nieuwe leest”, beamen Angelique Zandbrink en Cobie de Groot. Zij zijn twee van de medewerkers van Buurtzorg Scherpenzeel.

Thuiszorg op nieuwe leest geschoeid SCHERPENZEEL - Buurtzorg Scherpenzeel is dinsdag 1 september officieel van start gegaan. Het Thuiszorgteam bestaat op dit moment uit vijf medewerksters gehuisvest in een eenvoudige ruimte achter makelaardij Schimmel aan de Dorpsstraat 207. De kleinschaligheid van het team, de eenvoudige inrichting van het kantoor en de laagdrempeligheid geeft weer waar dit team voor wil staan: een verfrissende aanpak voor de thuiszorg.

door Maureen Hubbelmeijer

,,Wat onze zorg bijzonder maakt is dat we werken met kleine, deskundige, zelfsturende teams van maximaal 12 leden. Op dit moment zijn we met zijn vijven. Zodra de 12 is bereikt, splitsen we weer in twee teams. We zijn 24 uur per dag bereikbaar zonder tussenkomst van een telefooncentrale. Een cliënt krijgt een vaste begeleider die de zorg coördineert. Zij verdiept zich in de zorgvraag van de cliënt, geeft adviezen over de hulpmiddelen en legt - indien nodig - de contacten met andere zorgverleners, zoals bijvoorbeeld de huisarts. Het aantal in te zetten medewerkers per situatie wordt beperkt gehouden. Ook zetten we ons in voor korte lijnen in het overleg met huisartsen en andere hulpverleners”, leggen Angelique en Cobie uit.

De medewerker van Buurtzorg die bij een cliënt komt verricht alle handelingen. Dit wordt niet opgedeeld door medewerkers van verschillende niveaus. Voor het werk wordt voorts veel gebruik gemaakt van internet, waardoor de kosten beperkt kunnen blijven. Daarnaast worden de kosten van management en overhead zo beperkt mogelijk gehouden.

De vijf medewerkers van Buurtzorg Scherpenzeel zijn allen oud-collega’s die overgestapt zijn van de thuiszorg naar de Buurtzorg. ,,We kunnen ons allen heel goed vinden in het concept’, zegt Angelique. ,,Het is heel bijzonder, het is je ‘eigen kindje’. Het werk bij Buurtzorg is veel relaxter. Door een andere manier van het werk organiseren is er minder druk. De prioriteit ligt bij de kwaliteit van de zorg en een goede werksfeer”, vult Cobie aan. Beiden spreekt het werken in een dorp als Scherpenzeel ook aan. ,,De mensen hier zijn nog betrokken. Ze weten wat er speelt bij de buren. De mantelzorg gebeurt nog veelal door familie”, zo is hun ervaring.

Mensen uit Scherpenzeel en Renswoude die een beroep willen doen op Buurtzorg Scherpenzeel kunnen 24 uur per dag terecht via het telefoonnummer 06-23917777. Ook houdt het team iedere woensdagochtend een inloopspreekuur uur op Dorpsstraat 207 van 11.00 tot 12.00 uur.

advertentie
advertentie