Herhaling van zetten in derby

15 september 2009 om 00:00 Nieuws

In de vorige competitie stoorde Van den Berg zich aan het tamelijk grote verlies aan punten van zijn team in de derby’s tegen Scherpenzeel en in duels met ploegen uit de omringende plaatsen. Het kostte Valleivogels de begeerde hoofdprijs in de derde klasse, zo becijferde Van den Berg meer dan eens.

SCHERPENZEEL - Het werd voor Valleivogels een herhaling van zetten. Op de openingsdag van deze competitie remiseerde het elftal van trainer Michael van den Berg met 2-2 in Woudenberg tegen de gelijknamige ploeg. In speelronde twee kwam er weer zo’n uitslag op het bord. En dat nog wel in de lokale krachtmeting met Scherpenzeel, een tegenvaller. ,,We moeten er geen abonnement op nemen’’, zei Van den Berg dan ook. door Hans Vos

Veel lijken zijn spelers vooralsnog niet te hebben opgestoken van deze voetballessen, getuige de start van dit seizoen. Valleivogels loopt alweer vier punten achter op de begroting. In Woudenberg kon Van den Berg leven met dat ene punt. Maar zaterdag had de trainer van Valleivogels er flink de smoor in. En hij was onder de rood-witten niet de enige. ,,Want we hebben bij vlagen heel goed gevoetbald en mooie aanvallen op de mat gelegd.’’

Het vele balbezit sorteerde uiteindelijk veel te weinig effect voor de thuisclub. In die typische derbysfeer had Scherpenzeel, net als vorig seizoen, weer het hoogste rendement. ,,Wij zijn absoluut de morele winnaar’’, zei Eddy Hof, coach van de blauw-witten, dan ook veelbetekenend. En zo was het ook gezien het spelverloop. Dat had Valleivogels te accepteren, hoe lastig dat ook was.

Tot twee keer toe gaf de thuisclub een hoopgevende voorsprong weg, aan het begin van beide helften. Collin Oosterholt bracht Valleivogels in de beginfase van de eerste helft aan de leiding (1-0). Ploeggenoot Remco van Ginkel deed hem dat vroeg in de tweede helft na (2-1). Maar van de gehoopte uitbouw van de score was geen sprake, ook al waren er kansen in overvloed. Telkens kwam het hard werkende Scherpenzeel zuchtend en piepend langszij. ,,Dat riepen we over onszelf af’’, beschouwde Van den Berg na. ,,Als je zelf de goals niet maakt, vallen ze aan de andere kant’’, zo haalde de trainer van Valleivogels een oude wijsheid aan. Aldus geschiedde. Robbert Vlaanderen (vlak voor de pauze) en aanvoerder Rob van Kommer (66ste minuut) nivelleerden de achterstand voor Scherpenzeel en brachten de spanning terug.

,,Met onze instelling hebben we op basis van de tweede helft het punt verdiend’’, vond Hof. Zijn wijzigingen in de strategie pakten goed uit. Laatste man Joost Sas ondernam iets meer opbouwende activiteiten, terwijl invaller Frans Veldhuizen op links voor meer druk op de defensie van Valleivogels zorgde. ,,We durfden daardoor wat meer, gingen gemakkelijker voetballen’’, zei Hof.

Zowel Valleivogels als de bezoekende formatie beëindigde de Scherpenzeelse derby met tien man. Mark van Baaren (Scherpenzeel) en Gert van Essen (Valleivogels) incasseerden beiden twee keer geel en moesten de bühne vroegtijdig verlaten. Het evenwicht werd er niet door verstoord.

advertentie
advertentie