‘Klokkendieven zijn geen boeven’

13 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

De titel verraadt al dat het stuk speelt in en rond Scherpenzeel. Het dorp wordt geteisterd door twee niet al te slimme dieven. De burgemeester maakt zich hier zorgen over. Zij vreest voor de goede naam van haar gemeente. Als de buren Renswoude en Woudenberg de diefstallen ter ore komt willen zij vast niet meer fuseren, meent de burgemeester. Immers, in Woudenberg zeuren ze er nog altijd over dat Scherpenzeel in een ver verleden de klok van Woudenberg zou hebben gestolen. Vandaar dat Scherpenzelers nog altijd klokkendieven worden genoemd. Zaak dus om de diefstallen snel op te lossen. Met hulp van personages als de agent, opa, tante Sjaan, zuster Bertha en een aantal vriendinnen worden de dieven uiteindelijk in de kraag gegrepen. De burgemeester kan weer opgelucht ademhalen want hiermee is aangetoond dat klokkendieven geen boeven zijn.

Jeugd speelt blijspel in De Breehoek SCHERPENZEEL - Het jeugdtoneel Scherpenzeel, een gezelschap van 11 meisjes en 2 jongens, brengt dinsdag 17 november een toneelstuk op de planken in De Breehoek. Aanvang 19.30 uur. Het stuk ‘Klokkendieven zijn geen boeven’ is geschreven door Teus Valkenburg. Samen met zijn vrouw Arda begeleidt hij de repetities en tekent hij voor de regie. door Maureen Hubbelmeijer

Oud en nieuw

Met dit scenario heeft Valkenburg het verleden en heden verweven in een bijspel voor kinderen. In het komische, spannende stuk passeren bekende personages uit het dorp de revue.

Op dit moment is Valkenburg, die zelf al ruim veertig jaar met toneel bezig is, druk aan het repeteren met de kinderen in de schuur van zijn boerderij aan de Vlieterweg. ,,Werken met kinderen is heel leuk. Ik wil ze laten proeven aan het toneel”, aldus Valkenburg. Vijf jaar geleden is hij met jeugdtoneel begonnen. Als oude rot in het vak werd hij door het Krek-bestuur gevraagd om een cursus jeugdtoneel te leiden. Inmiddels heeft hij het initiatief helemaal overgenomen en schrijft de stukken zelf. Zo heeft hij twee jaar geleden ‘De markt van Scherpenzeel’ geschreven. Na een jaartje rust begon het afgelopen zomer weer te kriebelen bij deze toneelliefhebber.

Fantasie

,,Ik heb ‘Klokkendieven zijn geen boeven’ in vier weken tijd geschreven. Achter mijn computer schiet me van alles te binnen. Mijn fantasie begint te werken en het toneelstuk krijgt vorm. Als ik ergens aan begin maak ik het ook zo snel mogelijk af. Het is niets voor mij om weken tegen iets aan te hikken.”

Al doende kwam Valkenburg erachter dat toneelspelen met kinderen een vak apart is. ,,Soms was ik bang dat dit stuk iets te hoog gegrepen voor ze is. Je moet bepaalde grappen extra uitleggen, want als ze het niet snappen komt het niet over op het publiek. Maar de kinderen zijn leergierig en willen het dolgraag. Er zitten ook een paar echte talentjes bij. Het wordt nog hard werken tot de uitvoering op 17 november, maar we willen dan ook iets goeds op het toneel neerzetten.” Kaarten (€2,50) zijn te koop aan de zaal of in de voorverkoop bij Teus en Arda, Vlieterweg 128 Scherpenzeel.

advertentie
advertentie